Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Cecila Vestin, vd på den statliga pensionsjätten Kåpans fastighetsbolag, är kritisk till att nästan vem som helst kan äga säkerhetsklassade byggnader. Foto: SVT/Försvarsmakten

Dalregementet riskerar säljas ut till utländska ägare

Uppdaterad
Publicerad

Den militära anläggningen Dalregementet kan hamna i utländska händer. Anledningen är att fastigheten ägs av det krisande börsbolaget SBB som nu försöker sälja sina byggnader.

– Utländska intressen ska inte ha den insynen i svenska säkerhetsfrågor, säger Cecilia Vestin, vd på den statliga pensionsjätten Kåpans fastighetsbolag.

Dalregmentet är ett av Sveriges mest anrika och äldsta landskapsregementen. Lokalerna och fastigheterna ägs av det krisande fastighetsbolaget SBB som nu försöker sälja sitt fastighetsbestånd.

Idag finns få regler som styr vem som får äga svenska säkerhetsklassade byggnader. Bland intressenterna har nämnts bland annat en Hongkong-kinesisk miljardär.

Känsliga uppgifter riskerar hamna i utländska händer

Kåpans fastighetsbolag köpte nyligen en stor del av SBB:s statliga fastigheter. Cecilia Vestin har en bakgrund inom statliga Specialfastigheter som äger och förvaltar känsliga byggnader som fängelser och domstolar.

Enligt Cecila Vestin finns många aspekter kring säkerhetsklassade byggnader som gör att vem som helst inte ska äga dem.

Dokumentation, ritningar, IT-upphandlingar, städpersonal och elförbrukning är uppgifter som är känsliga. En hög elkonsumtion kan vara tecken på verksamhet som är viktig för svensk säkerhet.

– Om man vill påverka Sverige och stänga ned en sådan verksamhet är det viktigt att sådan dokumentation inte kommer ut, säger Cecilia Vestin.

Vill att regeringen agerar

Enligt regeringen finns just nu inga planer på att ingripa om känsliga byggnader riskerar att säljas till olämpliga utländska köpare. Enligt Cecilia Vestin bör regeringen agera. Risken finns annars att till exempel militära byggnader som Dalregementet kan hamna hos till exempel ryska eller kinesiska ägare.

– Vi välkomnar verkligen att man lyfter upp den här frågan och tar den där den behöver vara – på regeringsnivå. Det har varit och är fortfarande en oreglerad marknad. Det har varit väldigt enkelt att förvärva de här fastigheterna. Marknaden är inte riktigt kapabel att sköta det själv här, det behövs nog direktiv, säger Cecilia Vestin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.