Polisen i Tyskland samarbetar med en rad andra myndigheter för att försöka bekämpa kriminella klaner. Den tyska polisen har även en större möjlighet att beslagta kriminellas ekonomiska tillgångar.
Liknande möjligheter i Sverige
Det är någonting som Marie Lind Thomsen, som arbetar som vice chefsåklagare vid riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet, även skulle vilja se i Sverige.
– Drivkraften bakom det här är att man vill ha pengar. Ska vi komma någonvart måste vi gå efter pengarna, säger hon när hon gästar Agenda.
Marie Lind Thomsen tar även upp den svenska öppenheten som hon menar kan göra det svårt för personer som jobbar på myndigheter att gå emot kriminella eftersom de då kan svara med hot.
– Vi måste börja prata om öppenheten som vi har i Sverige. Den är bra för väldigt många saker, men den är inte så befrämjande för att enskilda myndighetsföreträdare ska våga fatta modiga beslut, säger hon.
Att ta ekonomiska tillgångar effektivt
Inrikesminister Mikael Damberg (S) säger att man går igenom vilka yrkesgrupper som behöver ett starkare legalt skydd och tar upp att regeringen nyligen ändrat reglerna för hur offentliga poliser måste vara.
– Jag tycker att det är en viktig debatt att föra, hur offentliga är vi och vad öppnar det för möjligheter för olika grupper att utmana myndigheter, säger han i Agenda.
Han menar att ett beslagtagande av kriminellas fastigheter och pengar är ett effektivt sätt att bekämpa brott.
– Det biter på de här grupperingarna, de vill gärna ”show off” och visa sina tillgångar. I juni tillsatte vi en utredning för att utvidga rätten att göra det lättare att ta pengar från kriminella. Jag tror definitivt att det är ett av de effektivaste sätten att komma åt de kriminella.
Se hela samtalet i studion här.