Inrikesminister Mikael Damberg (S) presenterar ett 34-punktsprogrammet mot gängvåldet under en pressträff i Rosenbad. Foto: Henrik Montgomery/TT

Regeringen presenterar lagrådsremiss om hemlig dataavläsning

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen presenterar i dag en lagrådsremiss om hemlig dataavläsning, där polisen ska få starkare verktyg att kunna avlyssna kommunikation på nätet. Det är det första beslutet kopplat till regeringens 34-punktsprogram som presenterades i september.

En månad har gått sedan regeringen presenterade sitt åtgärdsprogram på 34 punkter mot gängvåld och nu är det dags för det första beslutet att presenteras. I dag presenterade inrikesminister Mikael Damberg en lagrådsremiss om hemlig dataavlyssning, det vill säga bättre möjligheter för polisen att kunna komma över och avlyssna krypterad elektronisk kommunikation.

– Brottsbekämpande myndigheter får nu skarpa verktyg och det är ett mycket kraftigt tvångsmedel som bara får användas vid grov brottslighet, säger Mikael Damberg.

Det rör sig till exempel om möjligheter att läsa brottslingars krypterade mejl och chattar men även att polisen ska kunna gå längre än så för att övervaka elektronisk kommunikation.

– Den tekniska utvecklingen har inneburit stora utmaningar för brottsbekämpande myndigheter. De får nu större möjligheter för hemlig kameraövervakning och rumsavlyssning och större låneutrymme för att köpa in den tekniska utrustning som krävs, säger Damberg.

Det är fyra myndigheter som får utökade möjligheter: Polismyndigheten, Säkerhetspolisen, Tullverket och Ekobrottsmyndigheten.

Krypterade chattar och trojaner

Damberg beskriver hur kriminella använder sig av appar och chattverktyg som till exempel Whatsapp och Viber, där brottsplaneringen sker och informationen krypteras och då inte blir tillgänglig för polisen.

– Det handlar om att kunna installera trojaner och spionprogram, hacka ipads och hitta lösenord som använts. Enligt polisen handlar detta om att hämta hem en utveckling där rättsväsendet kommit efter, säger Åsa Erlandsson, kriminalreporter på Veckans brott. 

Efter att de kriminalpolitiska samtalen mellan partierna kollapsade i början av september lade regeringen fram åtgärdsprogrammet om 34 punkter och nu har alltså punkt 1 på programmet kommit ett steg närmare till att bli verklighet. Lagen väntas börja gälla 1 mars 2020 och ha en prövotid på fem år innan det beslutas om den ska permanentas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.