Statsminister Fredrik Reinfeldt inledde partiledardebatten med att konstatera att världens blickar riktas mot Europa och att det nu diskuteras överföring av suveränitet för att EU ska klara sig ur krisen.
-Vill svenska folket betala ännu mer? EU-avgiften är 30 miljarder kronor. Det är nästan lika mycket som biståndet. Det är den typen av frågor vi måste svara på, sade han.
Han konstaterade också att det inte finns en europeisk ekonomi, utan en välskött i norra Europa och en mindre välskött i södra.
-Vi accepterar inte att vinster privatiseras och förluster socialiseras, sade Reinfeldt.
Premiär för Damberg i debatten
Socialdemokraternas gruppledare Mikael Damberg, som deltar i debatten för första gången eftersom partiledaren Stefan Löfven inte sitter i riksdagen, lämnade eurokrisen och valde i stället att kritisera regeringen för att inte satsa tillräckligt på skolan utan istället prioritera sänkt krogmoms.
-Hur kom du fram till att prioritera ned skolan och göra det billigare för dig och mig att gå på krogen?
Reinfeldt svarade med att regeringen satsat miljarder på skolan under de senaste åren.
-Att förändra svensk skola tar lång tid, och det tar ännu längre tid innan vi ser resultaten.
Reinfeldt tillade att Damberg inte borde raljera över den sänkta krogmomsen och att jobben i restaurangbranschen behövs.
Kritik mot passiv regering
Mikael Damberg kritiserade också regeringen för passivitet.
-Trots att det råder massarbetslöshet och tillväxten är nära noll och företagskonkurserna ökar, lade regeringen en vårbudget utan åtgärder. I stället slösar regeringen bort miljard efter miljard på åtgärder som experter är eniga om är verkningslösa, sade Damberg.
Fredrik Reinfeldt replikerade med att kritisera Damberg för att hänga upp sig på oberoende experter utan att berätta att de beskriver regeringens politik som balanserad och riktig.
-Ska man använda experter ska man berätta hela berättelsen, annars kan det ju ge sken av att ni försöker skarva med sanningen, sade Reinfeldt.
Damberg replikerade att verkligheten måste vara Reinfeldts värsta fiende.
De tre små regeringspartiernas ledare tog alla replik på Damberg. FP:s Jan Björklund slog ett slag för lägre ingångslöner, Centerns Annie Lööf menade att Socialdemokraternas näringspolitik leder till höjda skatter för småföretagare och KD:s Göran Hägglund tog upp att S vill öka kvoteringen av föräldraförsäkringen.
MP vill se strängare klimatregler i budgeten
Miljöpartiets Åsa Romson kritiserade regeringen för att vara för passiv och efterlyste fler reformförslag. Hon nämnde såväl klimatkrisen som problemen på svensk arbetsmarknad som områden som kräver reformer. MP anser att klimatproblemen ska hanteras på samma sätt som de ekonomiska på 90-talet, som ledde fram till strängare budgetregler. MP vill se motsvarande klimatregler i budgeten.
-Den expeditionsministär som alliansregeringen utvecklats till saknar i dag ritningar för framtidsbygget. Det här hotar Sveriges förmåga att hantera de utmaningar vi står inför, sade Romson.
Reinfeldt replikerade och undrade vad då Miljöpartiets aktivitet innebär.
-Vad händer när färre jobbar, frågade han.
Romson svarade att statsministern tycks ha läst fel budgetförslag och uppmanade honom att läsa på bättre.
”Kunskap är inte gratis”
Folkpartiledaren Jan Björklund inledde sitt anförande med att tala om våldet i Syrien och övergick sedan till problemen i flera sydeuropeiska ekonomier.
-Det går bra för oss om vi jämför med det skuldtyngda Sydeuropa men vi ska istället jämföra oss med länder som Kina.
Jan Björklund lyfte fram ett starkare företagsklimat och en forskning inriktad på de bästa forskarna som två sätt att göra Sverige mer konkurrenskraftigt.
-Ska Sverige lyfta så måste eleverna anstränga sig mer eftersom kunskap inte är gratis och läraryrkets status måste ökas. Avgörande för ett starkt och konkurrenskraftigt land är också att vi är ett öppet och tolerant land där vi välkomnar människor med internationell bakgrund, sa Björklund som avslutade med att säga att alliansen är det enda regeringsdugliga alternativet.
”Initiativkraft riskerar försvinna”
Centerns Annie Lööf tog upp att alltför många studenter som nu tar studenten hamnar i arbetslöshet och att det inte fungerar om Sverige ska klara sina stora utmaningar.
-Initiativkraften finns hos många unga människor, men den riskerar att försvinna om politiker kväver frihet och eget ansvar genom att bestämma var man ska gå i skolan eller genom höga skatter som minskar egenmakten.
Lööf kritiserade oppositionen för att den vill avskaffa halveringen av arbetsgivaravgiften för unga. Hon efterlyste en mer rörlig arbetsmarknad, där kompetens värderas högre än antal anställningsår.
”Svenskarna inte tillåts att vara stolta över sin nation”
SD:s ledare Jimmie Åkesson hävdade att regeringen försöker dölja att man är en minoritetsregering genom att låta bli att lyfta förslag eller att vika ned sig när man riskerar att bli nedröstade i riksdagen. Åkesson hade räknat ut att Sverigedemokraterna under det gångna riksdagsåret varit med och åsamkat regeringen omkring 25 nederlag.
Han gick sedan in på firandet av nationaldagen och hävdade att svenskarna inte tillåts att vara stolta över sin nation utan i stället förväntas hylla det ”splittrade och sammanfallande” moderna Sverige.
-Man tror att invandrare måste skyddas från svensk nationell stolthet. Det här är vår största utmaning, det splittrade samhället, sa Åkesson.
-Splittringspolitik är det som Åkesson och hans parti står för – ni och vi, replikerade KD-ledaren Göran Hägglund.
”Fler tror på ufon än på euron”
Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt tog upp den ekonomiska krisen som håller ”Europa i ett järngrepp”.
-Enorma summor går till nödlån. Vem får hjälp och vem betalar? Skattebetalarna får betala bankernas förluster. Så ser finanskrisens logik ut. Det är bankernas förluster som driver krisen framåt, sade Sjöstedt.
Han framhöll att EU:s krispolitik skapat en social katastrof men också varit ett ekonomiskt misslyckande.
-I dag tror fler människor på ufon än på euron, kanske något för Jan Björklund att fundera på. Det är dags att svälja prestigen och överge de europeiska stormaktsdrömmarna och inse att euron var ett misslyckande, sade han.
Sist ut i debatten var Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund som i sitt anförande sa att debatten kommit att präglas av långa önskelistor från oppositionen.
-Men nyckeln till att kunna införa nya viktiga reformer handlar om att ta ansvar för våra finanser. Genom hushållning och genom långsiktighet så säkrar vi välfärden och när andra nu tvingas dra ner så planerar vi nya viktiga reformer.