I måndags kostade en euro 10,85 kr och en dollar 9,70 – att jämföra med 2012 när en euro kostade 9 kr och en dollar 7. Så dyrt har det inte varit att köpa de två valutorna sedan finanskrisen 2008.
Riksbanken bov i dramat
Men varför är kronan så svag? Det finns flera orsaker men en stor bov i dramat är Riksbankens jakt på inflation. Inflation är när priset på varor och tjänster stiger. Och en lagom inflation, eller prisökningstakt, fungerar som ett slags drivmedel för ekonomin.
Riksbanken har därför ett mål för inflationen på 2 procent – men har länge haft svårt att nå det.
Förr ökade inflationen när lönerna steg – folk kunde köpa fler saker och handlarna kunde ta mer betalt. Men ekonomin fungerar inte längre som förr. Visst ökar lönerna, men inte i samma takt.
Riksbanken måste därför hitta något annat som kan få igång inflationen – och det är här värdet på kronan kommer in.
– Genom att kronan faller blir helt enkelt importen dyrare. Det vill säga priserna på importen stiger och då kan man nå inflationsmålet, säger Sandro Scocco, chefsekonom på Arena Idé.
Kritiken ökar
Riksbankens verktyg för att få nå målet och få fart på inflationen är räntan. Den svenska riksbanksräntan ligger fortfarande på minus och den är nu lägre än den Europeiska Centralbankens. Om Riksbanken höjer räntan skulle kronan stärkas – men risken är då att inflationen stannar av.
– Ska man nå två procents inflation i dag så har vi helt enkelt inte råd med en starkare krona, säger Sandro Scocco.
Den senaste tiden har flera tunga näringslivstoppar och chefsekonomer kritiserat Riksbanken för att stirra sig blind på inflationsmålet och aktivt ”tala ner” kronan. Och att Riksbankens penningpolitik är destabiliserande samt skickar fel signaler till utlandet eftersom en svag valuta brukar vara ett tecken på att landet har ekonomiska problem, vilket Sverige inte har.
Bakom kritiken står bland andra Volvos vd Martin Lundstedt, Investors ordförande Jacob Wallenberg, fd utrikesminister Carl Bildt, SEB:s chefekonom Robert Bergkvist och Kerstin Hallsten, chefsekonom på Industriarbetsgivarna.
I Agenda kl 21.15 i kväll intervjuas vice riksbankschefen Cecilia Skingsley om Riksbankens ansvar för kronfallet.