• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Har det alltid varit så stort här?” Se före- och efterbilderna från Marias lägenhet. Foto: Samlarna/SVT

Maria övergav sin egen lägenhet – samlandet tog över

Uppdaterad
Publicerad

Marias lägenhet var så belamrad med saker att det tog henne 45 minuter att ta sig från ytterdörren till vardagsrummet. Till slut fick hon nog och flyttade in på ett vandrarhem, där hon bodde i nära ett års tid. 

– Jag orkade inte med det längre, så jag bara stängde dörren och gick, säger hon.

Samlarsyndrom innebär att man har svårigheter att göra sig av med saker. Studier visar att patologiskt samlande, även kallat hoarding, förekommer i uppskattningsvis 2,5 procent av befolkningen.

I SVT:s dokumentär Samlarna följer filmaren Linnea Widén personer som inte längre klarar av sin situation och vill få hjälp. Maria är en av dem som bestämmer sig för att anlita en specialiserad städfirma för att få ordning på sitt hem och sitt liv.  

– Jag klarar inte att göra det själv eller med min boendestödjare. Det skulle ta flera år, säger hon.

Hjälp av psykolog

Maria får svår ångest av tanken att göra sig av med saker, och i hennes belamrade lägenhet finns exempelvis mycket kläder. Hon tar även hjälp av en psykolog för att hantera sina samlarimpulser och ångestkänslorna.

Se Samlarna på SVT Play, eller torsdag den 19/1 klockan 20:00 i SVT2.

För den som har svårt att komma ur ett problematiskt samlande finns hjälp att få, bland annat i form av boendestöd från socialtjänsten. Behöver du hjälp och stöd? Läs mer på ocdforbundet.se.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.