Därför tycker KI-rektorn att hatet är ett hot mot demokratin

Uppdaterad
Publicerad

Hat, hot och trakasserier är nästintill vardag för covid-forskare, något som är farligt för demokratin, menar Ole Petter Ottersen, rektor på Karolinska institutet.

– Man får inte alla de åsikter som behövs för att kunna fatta korrekta beslut, säger han i Agenda.

Corona-pandemin har blivit en mycket känslig och konfliktfylld fråga. Så till den grad att forskare, medicinjournalister och myndigheter utsätts för hatiska angrepp och trakasserier, och även rena dödshot. Flera av Folkhälsomyndighetens främsta representanter har i dag polisskydd.

En del forskare har valt att helt dra sig tillbaka från att jobba med covid.

Hatet kan vara ett hot mot vår demokrati, menar Ole Petter Ottersen, rektor på Karolinska institutet.

– Det vi ser är tyvärr att forskare som får personliga påhopp drar sig tillbaka från forskningen. Det som händer då är att hela samhällsdebatten blir fattigare.

”Det är hårt”

Även flera vetenskapsjournalister har vittnat om ökat hat och påtryckningar under pandemin. Amina Manzoor, medicinreporter på Dagens nyheter, har själv drabbats.

– Det är hårt. Man blir ledsen och sänkt, man funderar på om man gjort nåt fel och hur man ska tänka nästa gång.

Hatet har inte bara påverkat hennes välmående, utan även hennes arbete.

– Jag skulle vilja att det inte gjorde det, men det gör det. Man bär med sig detta. Ibland leder det bara till att man bara läser ytterligare en studie, men man är väldigt noggrann och lite nervös inför varje publicering.

Slutar på DN

Amina Manzoor kommer snart att sluta på Dagens nyheter. Hatet har inte varit den avgörande faktorn, men en bidragande orsak.

– Ibland behöver man faktiskt bara att någon uppmärksammar och säger ”vi ser att du blir utsatt i sociala medier, hur känns det?”.

På frågan om hon själv har fått det stödet på sin arbetsplats blir svart kort.

– Nej, det tycker jag inte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.