– Dödar man en annan människa så är det moraliskt oförsvarbart att den personen ska sitta av några år. De kommer ut igen och fortsätter att skada och döda, säger Fredrik Kärrholm.

Debatt i Aktuellt om hårdare straff för unga som är tungt kriminella

Publicerad

Under första halvåret i år har 140 skjutningar inträffat i Sverige. 20 personer har mist livet i skjutningarna. I många av fallen handlar det om gänguppgörelser där unga och tungt kriminella är både gärningsmän och offer, enligt polisen. 

Kriminologen och författaren Fredrik Kärrholm debatterade frågan om hårdare straff för unga med advokat Kristofer Stahre i Aktuellt på tisdagen.

Unga och tungt kriminella bör dömas till fängelse och längre straff i högre utsträckning. Det anser Fredrik Kärrholm, kriminolog och författare.

– En polisman har skjutits ihjäl. Nästan varje dag sker det skjutningar.

– Att i det här läget ha ett påföljdssystem som är otillräckligt är en katastrof. Systemet vi har skyddar inte människor i samhället från extremt farliga individer som ofta är unga.

Kärrholm anser att de insatser som görs inte fungerar på unga som är tungt kriminella.

– Det kostar väldigt mycket pengar. Brottsoffer får inte upprättelse.

– Dödar man en annan människa så är det moraliskt oförsvarbart att den personen ska sitta av några år. De kommer ut igen och fortsätter att skada och döda, säger Fredrik Kärrholm.

”Jag träffar ungdomarna”

Advokat Kristofer Stahre, säger att han är övertygad om att hårdare straff löser inga problem.

– Vi är alla överens om att vi vill komma åt problemet och minska brottsligheten. Då är inte lösningen att höja straffen för ungdomar. Det är min fasta övertygelse.

Advokat Stahre tilllägger att kriminologen och författaren Fredrik Kärrholm inte har någon kontakt med ungdomar som han talar om.

– Jag, till skillnad från Kärrholm, träffar de här ungdomarna dagligdags i mitt arbete. Det är ytterst få jag träffar som inte har ett hjärta, precis som alla andra som står runt det här bordet.

Stahre säger att Kärrholms slutsats är fel.

– Det finns en möjlighet att komma åt de här personerna på ett sätt som innebär att de förändrar sin livsstil. Målet är inte att låsa in dem ännu längre. Till skillnad från Kärrholm så drar inte jag slutsatsen att bara för att man suttit inne på ett ungdomshem och begår ett nytt brott, så betyder det att straffen ska vara längre. Tvärtom är inlåsningen problemet.

Sverige satsar mycket på vård och behandling redan i dag. Hur tycker du att det har fungerat med tanke på den nya grova kriminaliteten?

– Uppenbarligen fungerar det inte tillräckligt väl. Men det innebär inte att man ska låsa in dem längre tid, utan utöka de vårdinsatser som man redan har, säger advokat Kristofer Stahre.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.