Deltavarianten, den virusvariant som först upptäcktes i Indien, är en mer smittsam variant av coronaviruset. Jämfört med alfavarianten, den virusvariant som först upptäcktes i Storbritannien, kan den vara femtio procent mer smittsam, enligt bland andra Jan Albert, professor i mikrobiologi och smittskyddsexpert på Karolinska institutet.
I region Stockholm och region Kronoberg har nu drygt var tredje smittad deltavarianten. I Västmanland utgör deltavarianten fyra av tio smittade och i Blekinge och Uppsala är nu vartannat fall deltavarianten. I Värmland, som hade en tidig smittspridning av delta, är den varianten nu helt dominerande med 90 procent av alla fall.
– Det är klart att det blir ett väldigt bekymmersamt läge. Det ställer stora krav på det personliga ansvaret. Vi måste vara väldigt vaksamma och ha god beredskap mot att sätta in riktade åtgärder ifall det skulle behövas, säger Anna Skogstam, smittskyddsläkare i Värmland.
Risk för spridning bland endosvaccinerade
SVT har varit i kontakt med smittskyddsenheter i alla Sveriges 21 regioner och de är i princip alla överens om att deltavarianten kommer att bli den dominerande varianten. Och det skulle kunna ha en effekt på smittspridningen i sin helhet. Det menar Bengt Wittesjö som är smittskyddsläkare i Blekinge.
– Det är lite sämre effekt på immunförsvaret efter bara en dos. I och med att vi inte ligger i fas med vaccinationerna och spridningen av deltavarianten. Då är risken att vi kan få en spridning även bland de som är vaccinerade med en dos enbart, säger Bengt Wittesjö.
Så stor andel av alla smittade har deltavarianten
Så här stor andel utgör deltavarianten av alla smittade i regionerna de två senaste veckorna:
- Värmland: 90 procent
- Blekinge: 50 procent
- Uppsala: 50 procent
- Västmanland: 40 procent
- Stockholm: 35 procent
- Kronoberg: 35 procent
- Övriga regioner har inget, eller endast ett fåtal fall av deltavarianten.
Källa: Regionernas smittskyddsenheter