Mäklaren annonserade ut det gamla huset som ett rivningsobjekt. Men Anders Krasse såg potential i huset som hade stått öde i över trettio år. Han sa upp sig från jobbet och bestämde sig för att lägga all sin tid på att renovera.
För att ha råd att snickra utan en stabil inkomst var han tvungen att använda sig av återbruk.
– Jag kände absolut att jag ville se hur fint kan man få det med sådant som andra har tröttnat på eller tänkt att kasta eller byta ut, säger han.
En lampa som har ett förflutet på ett hotellrum, en säng gjord av lastpallar, tapeter som är överblivna från någon annans tapetsering. Det är återvunnet material som fått liv igen.
Folk tröttnar
Med inställningen att man inte behöver ha nytt för att vara lycklig satte Anders Krasse igång. I princip allt som finns i huset har han fått av andra husägare som har velat slänga sakerna. Och när han visar runt är det svårt att förstå att han inte köpt något nytt.
– Den här typen av badkarsmodeller verkar folk ha tröttnat på så de finns i stort antal, säger han och visar ett bubblande hörnbadkar med några år på nacken samtidigt som han pekar på sina fönster.
– Att ha bruna fönster i dag är det ingen som är intresserad av, så därför byter folk ut dem fast det inte är något fel på fönstren. Dessa kan du få hur många som helst av.
Anders Krasse fortsätter guidningen till övervåningen och visar ytterligare ett badrum i princip av trä förutom duschkabinen och plastmattan under.
– Det här badrummet har jag renoverat för 617 kr. Då ingick också en varmvattenberedare.
”Gör mig ingenting att det är begagnat”
Nu, fem år senare är han snart klar. Vissa elektriska arbeten har han fått leja bort och en grävmaskinist fick göra ett större jobb utanför. Men för övrigt har rivningsobjektet blivit fullt beboligt med enbart återvunnet byggmaterial.
– Här finns allting som finns i de flesta hem, bara att sakerna har funnits i ett annat hem först. Om det är någon som känner obehag inför att ha en begagnad vara så har jag helt tränat bort den känslan. Det gör mig absolut ingenting att någon annan har använt något först, säger Anders Krasse.