Totalt 28 av 329 bolag som är listade på Stockholmsbörsen har en kvinnlig vd. Trots att det har skett en ökning (förra året var siffran 17 av 306) fyller kvinnorna bara 8,5 procent av vd-positionerna i de svenska börsbolagen.
– När det är dags att välja nytt är det lätt att välja det man känner till sedan tidigare. Jag tror att vi måste våga lyfta blicken för att få in personer med andra bakgrunder och kompetenser, säger Ulrika Hallengren till SVT Nyheter.
Växande skara kvinnor
Hon tillträdde som vd på fastighetsbolaget Wihlborgs i april i år och utgör alltså en del av en liten men växande skara kvinnliga börs-vd:ar i Sverige.
– Jag kommer från bygg- och fastighetssektorn, det var en miljö med mycket män. Jag fostrades också in i att tycka att det var det normala. Om vi var fler än 10-15 procent kvinnor så tyckte jag att det drällde av oss, säger hon.
Hon beskriver sin egen resa till en toppostion som förhållandevis konfliktfri, även om hon också mött motstånd längs vägen.
– Det är klart att jag också tjongat i det där glastaket och undrat vad som hände. Och fått en mängd kommentarer och blivit klappad på huvudet. Men det är inget jag uppfattar som symptomatiskt för vår bransch.
Fastighetsbranschen i bräschen
Faktum är att just fastighetsbranschen gått i bräschen när det gäller jämställdhet i börsbolagens ledningsgrupper i Sverige.
Branschen rankas högst i den så kallade Allbrightrapporten, som mäter kvinnlig och manlig representation, och bolaget Wihlborgs, där Ulrika Hallengren är vd, hamnar på andra plats på rapportens så kallade gröna lista.
Ett kvitto på att man har en hög andel kvinnor i ledande positioner.
– Om man utgår från att man levererar bäst tillsammans då är ju en diversifiering i ledningsgrupp och i tankesätt något som kommer göra oss mer hållbara och konkurrenskraftiga längden.
Hur då?
– Man blir bättre på att identifiera risker och trender – det är helt enkelt mer lönsamt att försöka se världen ur fler perspektiv, säger hon.