Länge löd gängse uppfattning om våra hjärnor att förmåga och kapacitet minskade med tiden och att döda hjärnceller aldrig kunde ersätts.
Går att träna
Senare forskning kullkastar emellertid den föreställningen och visar tvärtom att hjärnans kapacitet inte behöver minska nämnvärt, att det bildas nya celler och att det går att träna upp förmågor.
-Ja absolut, så är det. Det är lika bra för hjärnan som för hjärtat att sätta på sig joggingskorna, för när vi motionerar förbättras kopplingarna i hjärnan och tänkandet underlättas, berättar Katarina Gospic.
Många vittnar om att med stigande ålder uppstår problem med minnet, till exempel namn och att tänkandet går långsammare.
-Hjärnan åldras precis som allt annat i kroppen. På utsidan kan vi se att vi blir äldre. Samma gäller insidan och våra hjärnor. Genom att använda hjärnan, hålla den i trim, träna den, precis som muskler, då går det att behålla hjärnans förmåga och funktion lättare, säger Katarina Gospic.
Hur håller man då sin hjärna i bästa trim. Hur tränar man den?
Meditation rekommenderas
-De klassiska sakerna är att äta, träna och sova bra. Även sådant som meditation är bra träning. Man har kunnat se att munkar som ägnat mycket tid åt att meditera, när de kommit upp i 45-50 årsåldern har lika goda hjärnförmågor som en 20-åring, berättar Katarina Gospic.
Katarina Gospic har speciellt intresserat sig för och forskat kring de processer som äger rum i hjärnan då vi fattar beslut. Vi fattar mer genomtänkta och övervägda beslut när vi blivit lite äldre och inte längre är så impulsiva och känslosamma som unga ofta är, menar Gospic.
-Som ung tenderar man ibland att bli emotionell och har lätt att blossa upp. Med åldern kommer erfarenhet, eftertankens fördelar, ju lugnare man kan förhålla sig vid ett beslutsfattande desto bättre blir det, säger Katarina Gospic.
-Överhuvutaget taget är det viktigt att hålla igång, att göra nytta, ha goda vänner omkring sig. Den sociala interaktionen är väsentlig, och så kärlek förstås, att känna sig älskad, man blir lugn och det händer massa bra saker, inte minst i våra hjärnor, menar Gospic.