Enligt LO:s Susanna Gideonsson var det en samlad bild av försämringar i anställningstryggheten som gjorde att förbundet inte kunde rösta för det avtal som förhandlats. Vilka sakfrågorna som avgjorde var vet vi ännu inte, men här är fem punkter från det avtal som förkastades:
Turordningsregler
Enligt las-förslaget får arbetsgivare rätt att göra undantag från turordningsreglerna vid uppsägning för tre anställda oavsett företagets storlek.
I dag har arbetsgivaren rätt att göra undantag för max två personer i företag med högst tio anställda. I las-utredningen föreslås att arbetsgivare får rätt att göra undantag för fem anställda.
Skäl för uppsägning
Termen ”saklig grund av personliga skäl” ersätts med ”sakliga skäl”. Till sakliga skäl räknas om arbetstagaren allvarligt brutit mot anställningsavtalet genom exempelvis arbetsvägran, samarbetssvårigheter, missbruk eller brott.
Arbetsgivaren ska fortsatt erbjuda stödåtgärder, ge en varning och erbjuda omplacering innan en anställd kan sägas upp. Men om arbetsgivaren erbjudit en omplacering och det fortfarande finns sakliga skäl för uppsägning finns ingen plikt att erbjuda ny omplacering. Vid en tvist är det arbetstagarens ansvar att bevisa att en omplacering hade hjälpt.
I las-utredningen föreslås att möjligheten att förklara en uppsägning ogiltig ska tas bort i företag med mindre än 15 anställda.
Omställningsstöd
Enligt förslaget ska den som blivit av med sitt arbete erbjudas ett omställningsstöd i form av exempelvis rådgivning eller utbildning för att stärka sin ställning på arbetsmarknaden. Det förutsätter att regeringen inför en ny omställningsorganisation och ett nytt offentligt studiestöd.
En utredning ska tillsättas och parterna ska vara delaktiga i att sätta direktiven, enligt förslaget.
Visstidsanställningar
Enligt förslaget ersätts reglerna om allmän visstidsanställning med en ny anställningsform som kallas särskild visstidsanställning. Arbetstagare som jobbat mer än 9 månader under en treårsperiod ska få förtur.
I dag går gränsen vid tolv månaders arbete under en treårsperiod. Även i las-utredningen föreslås företrädesrätt efter nio månaders anställning.
Bemanningsföretag
Enligt förslaget ska en arbetstagare som varit uthyrd på samma arbetsplats i mer än 24 månader under en treårsperiod erbjudas anställning. Om arbetstagare tackat nej till anställning behöver arbetsgivaren inte erbjuda jobb igen även om anställningen fortsätter.
Företag ska istället för ett jobb kunna erbjuda bemanningsanställda två månadslöner. Efter ett sådant erbjudande behöver företaget inte längre erbjuda jobb även om anställningen fortsätter.
I dag finns inga krav på kundföretag att erbjuda jobb till inhyrd personal.