”Det har gått åt helvete”

Uppdaterad
Publicerad

Brunkol, Natoavtal och asylpolitik har inneburit tuffa beslut för Miljöpartiet under tiden de suttit i regeringen. Före detta MP-profiler är kritiska och menar att om partiet inte ökar sitt inflytande bör de se över regeringssamarbetet med Socialdemokraterna.

Inför den kommande budgeten och ett val som närmar sig måste partiet visa att de får ut mer av regeringssamarbetet än vad det fått hittills menar Birger Schlaug, före detta språkrör för Miljöpartiet.  

– Socialdemokraterna har tagit väldigt mycket och Miljöpartiet har fått väldigt lite. Den kommande budgeten är en ödesbudget för Miljöpartiet, säger Birger Schlaug i SVT Aktuellt.

En rejäl grön skatteväxling eller arbetstidsförkortning är två saker som Birger Schlaug tror är viktiga för att partiet ska komma på fötter igen.

Budgeten kan få konsekvenser för MP

Mikaela Valtersson, före detta talesperson för partiet, håller med om att den kommande budgeten kan få stora konsekvenser för partiets framtid. 

– Det är en viktig tid för partiet och en otroligt viktig budget för partiet med de kommande två åren fram till valet. Nu måste man både locka tillbaka väljare och internt visa att tiden i regeringsmakten var värt, det var mycket på minussidan, nu måste det komma mer på plussidan, säger hon.  

Enligt Birger Schlaug bygger samarbete på samarbete, inte att ett parti ska vinna hela tiden i fråga efter fråga, och det måste Stefan Löfven begripa.

”Tuff resa”

Mikaela Valterson tror att regeringssamarbetet med Socialdemokraterna kommer att bestå, men om partiet inte får igenom någon av sina hjärtefrågor kommer det att bli väldigt svårt för partiet.  

– En tuff resa väntar partiet. 

Birger Schlaug vill att partiet ska bli ärligare mot sig själv och sina väljare.  

– Man kan inte fortsätta att marknadsföra motgångar som framgångar, man måste vara ärlig, det har gått åt helvete, säger Birger Schlaug. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.