Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Arbetsterapeut är enligt Arbetsförmedlingen en av de yrken där det kommer vara lättast att få jobb som om några år. Men vad gör egentligen en arbetsterapeut? Foto: SVT/Oscar Gyllander

Här är yrkena som kommer vara lätta att få jobb inom i framtiden

Publicerad

Tvekar du inför studievalet? Då ska du lystra nu. Arbetsförmedlingen har satt prognosen för inom vilka yrken det är lättast att få jobb de närmsta åren.

– Inom vissa områden är möjligheterna till ett jobb större än i andra, säger Kerstin Eriksson, arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen.

Ansökningarna till kommande årets högskole- och universitetsutbildningar är nu öppna. Men möjligheterna till jobb skiljer sig bland de olika yrken där det krävs en högskoleutbildning, visar en ny prognos som arbetsförmedlingens tagit fram.

– Trenden vi ser är att efterfrågan på utbildad arbetskraft är fortsatt stor, säger Kerstin Eriksson, arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen.  

174 yrken undersöktes 

Arbetsförmedlingens yrkesprognoser för de kommande fem åren har undersökt befolkningsutvecklingen, pensionsavgångar och verksamhetsstatistik inom 174 yrken. Bland dessa lyfter de fram yrken som läkare, sjuksköterska, arbetsterapeut, ingenjör och systemanalytiker som jobb med liten konkurrens till år 2026.

– Detta är dock endast ett urval av yrken vi lyfter fram, men det finns många fler yrken där vi ser att möjligheterna att få arbete kommer att bli stora de kommande åren, säger Eriksson och tillägger att it- och digitalisering fortsatt är bland de viktigaste kunskaperna i nästan alla branscher.

Digitalisering ställer nya krav

Framtidens arbetsmarknad och jobb är alltmer präglade av digitalisering och automatisering – en strukturomvandling som påskyndades av pandemin, menar Kerstin Eriksson.

Det här ställer, enligt Arbetsförmedlingen, högre krav på både arbetsgivarna att vidareutveckla sin personal, men även på arbetstagarna att vara öppna för ett ”livslångt lärande”.

– När innehållet i vissa yrken förändras och arbetsuppgifter försvinner ställs det nya krav på kompetenser. Därför blir det livslånga lärandet allt viktigare.

“Glöm inte sista ansökningsdagen” 

Sista ansökningsdagen till vårens utbildningar på universitet och högskolor är den 17 oktober. Det mår verka som en lång tid, säger Kerstin Erikssonen, men hennes tips är att inte vänta med ansökan. I stället uppmuntrar hon till att läsa på och informera sig om de olika yrkena i god tid.

– Skriv till tidigare studenter, hör av dig till yrkesverksamma, eller läs på om olika yrken på Arbetsförmedlingens webbplats, tipsar hon.

– Det viktigaste är dock fortsatt att du väljer en utbildning som du är intresserad av och kan fullfölja. Så tänk på att välja både med hjärnan och hjärtat.

Några av yrkena där det förväntas vara mycket stora möjligheter att få jobb

Urval av yrken som kräver högskoleutbildning, 2022 och 2026

Systemanalytiker och IT-arkitekter

Mjukvaru- och systemutvecklare

Arbetsterapeuter

Specialistläkare

Barnmorskor

Specialistsjuksköterskor

Tandläkare

Lärare i yrkesämnen

Förskollärare

Poliser

Urval av yrken inom övriga utbildningsnivåer, 2022 och 2026

Medicinska sekreterare och vårdadministratörer

Undersköterskor

Byggnads- och ventilationsplåtslagare

Träarbetare och snickare

Målare

Installations- och serviceelektriker

Motorfordonsmekaniker och fordonsreparatörer

Förare av jordbruks- och skogsmaskiner

Slaktare och styckare 

Buss- och spårvagnsförare

Källa: Arbetsförmedlingen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.