I slutet av oktober beslutade Post- och telestyrelsen (PTS) att stänga dörren för produkter från kinesiska Huawei och ZTE i svenska 5G-nät. Bedömningen från både Säpo och Försvarsmakten är att det kinesiska företaget utgör en säkerhetsrisk.
Förvaltningsrätten menar att Huawei har rätt att överklaga beslutet och att de delar som berör Huawei ska upphöra att gälla tills vidare. Rättens beslut är en så kallad inhibering, som betyder att PTS-beslutet inte gäller förrän förvaltningsrätten har avgjort frågan slutgiltigt.
– Det är ett överraskande besked. Dels för att det kommer så kort inpå auktionen, men också för att man kan tycka att en svensk myndighet borde ha koll på vad de har rätt att göra i sådana här fall, säger SVT:s techkorrespondent Alexander Norén.
Post- och telestyrelsen kan nu överklaga inhiberingen till kammarrätten eller vänta in förvaltningsrättens slutliga beslut och överklaga det.
– Vi måste analysera det här innan vi kan ge någon ytterligare kommentarer, säger Petter Öhrn, pressansvarig vid PTS.
”Inga bra förutsättningar”
Beskedet innebär att tisdagens planerade 5G-auktion kommer att skjutas upp, meddelar PTS.
”PTS kommer att fortsätta analysera förvaltningsrättens beslut och ser över möjligheterna att inleda auktionen så snart som möjligt”, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.
De bolag som tidigare fått okej att vara med om auktionerna för tillstånd i 3,5 GHz- och 2,3 GHz-banden är Hi3G Access (Tre), Net4Mobility (Tele2 och Telenor), Telia Sverige och Teracom.
– Det är inga bra förutsättningar att sätta igång en så stor auktion när det är otydligt vem som får vara med att bjuda. Flera av telebolagen har Huawei-utrustning i sina 4G-nät och det innebär en stor kostnad för dem om de måste ställa om i 5G-nätet, säger Alexander Norén.
Ygeman: ”Måste redas ut”
Flera länder, med USA i spetsen, har förbjudit Huaweis utrustning för utbyggnad av 5G. Detta efter påståenden om att Huawei har nära kopplingar till det kinesiska kommunistpartiet. Farhågan är att Kinas regering via företagets teknik skulle kunna stjäla värdefull information. Huawei har kategoriskt förnekat att företaget skulle ha band till den kinesiska regeringen.
Digitaliseringsminister Anders Ygeman (S) säger till Svenska Dagbladet att företag har rätt att få myndigheters beslut prövade i domstol i en rättsstat som Sverige.
– Det är klart att de rättsliga frågorna måste redas ut. Men min förhoppning är att auktionen ska kunna genomföras med så liten försening som möjligt, säger han.