Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sex år av Donald Trumps skattedeklarationer har offentliggjorts. Foto: Jon Elswick/Andrew Harnik/AP/TT

Donald Trumps deklarationer offentliga – efter lång rättstvist

Uppdaterad
Publicerad

Donald Trumps skattedeklarationer har nu blivit offentliggjorda – efter en utdragen rättstvist. Dokumenten visar bland annat att Trump inte betalade någon federal inkomstskatt alls under 2020, rapporterar CNN.

Sex år och sammanlagt nära 6000 sidor av Donald Trumps skattedeklarationer har blivit offentliga efter flera års tvist, där USA:s tidigare president försökt hålla dem hemliga. Nu har ett utskott i representanthuset släppt hans deklarationer – strax innan huset tas över av en republikansk majoritet 3 januari.

Deklarationerna gäller åren 2015 till 2020 och släpps med en del information hemlighållet, så som Trumps bankkontonummer, rapporterar AP.

Så länge Trump var president underlät justitiedepartementet att begära ut handlingarna, men förra året beordrade det nya styret skattemyndigheten IRS att lämna över uppgifterna.

Dokumenten bekräftar att Trump inte betalade någon federal skatt 2020, och bara 750 dollar åren 2016 och 2017, rapporterar BBC. Trump betalade dock nästan 1 miljon dollar för 2018.

Enligt CNN bekräftar dokumenten också att Trump har redovisat miljoner dollar i förluster och utgifter före och under hela sitt presidentskap – för att minska skattebördan. 2017 hävdade Trump till exempel att bolaget som driver hans personliga helikopter gjorde en vinst på 42 965 dollar. Bolaget ska samtidigt ha haft exakt samma belopp i utgifter. Det gav företaget noll inkomst och därmed ingenting att beskatta, vilket enligt experter väcker frågetecken.

– Totala utgifter som motsvarar totala inkomster är en statistisk omöjlighet. Det händer helt enkelt inte, säger Martin Sheil, tidigare specialagent vid skattemyndigheten IRS, till CNN. 

Trump har enligt CNN också haft utländska bankkonton i bland annat Storbritannien, Irland och Kina mellan 2015 och 2020, till exempel ett konto i Kina som ska varit kopplat till ett av hans bolag. Kontot i Kina har New York Times tidigare rapporterat om.

Vände sig till domstol

Trump vände sig till domstol för att försöka hålla deklarationerna hemliga men förlorade i flera instanser. I november beslutade Högsta domstolen att finansdepartementet skulle släppa dem. Kongressutskottet fick då skattedeklarationer för Trump och några av hans företag för åren 2015–2020.

Trump blev ifrågasatt för en rad affärer under sina år som byggherre i New York och var den första presidenten på 40 år som inte offentliggjorde sina skattedeklarationer.

”Kommer leda till fruktansvärda saker”

Efter offentliggörandet har Trump reagerat starkt. Han menar att det är regelvidrigt att släppa deklarationerna.

”Demokraterna borde aldrig ha gjort det, Högsta domstolen borde aldrig ha godkänt det, och det kommer att leda till fruktansvärda saker för så många människor”, säger Trump i ett uttalande enligt CNN.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.