Kristdemokraterna har länge legat under riksdagsspärren i opinionsmätningarna och SVT:s politiske kommentator Mats Knutson skriver i dag att det finns risk att Kristdemokraterna blir ”krisdemokraterna” inför valet nästa år.
I april sade Erik Nilsson, blivande kommunalråd och värd för KD:s kommun- och landstingsdagar, att den konferensen var jätteviktig för att vända opinionen. Det verkar inte ha lyckats än – i SVT/Novus väljarbarometer den 8 oktober fick KD 3,5 procent.
Ebba Busch Thor inledde sitt tal med att prata om välfärden.
– Vi behöver återupprätta välfärdslöftet. Vi har presenterat en färdplan för Sverige som ska ge ett välfärdslöfte som människor kan lita på, sade hon.
Hon sade att ”Sverige är ett land som törstar efter förändring” och att hennes parti står för en förändring driven av hopp, inte hat.
– En förändring som inkluderar, inte exkluderar. Det var vårt kall efter andra världskriget och är det än i dag, sade hon och rev ner applåder.
Tog upp problemen i skolorna
Ebba Busch Thor betonade att det som är avgörande för välfärden är att skolorna fungerar.
– Det går bra för många i Sverige men inte för hela Sverige. Det finns skolor som ständigt presterar goda resultat och så finns det klassrum där bara 6-7 elever av 25 har godkända betyg, sade hon.
– Om vi ska vända den trenden kan vi inte lämna något barn efter.
Hon exemplifierade med ett reportage från SVT:s Agenda i söndags, där eleven Majsa Kassem från Örebro berättade om hur hon fått en ny chans i livet sedan hon bytt skola.
Ebba Busch Thor sade att Kristdemokraterna föreslår sex miljarder för att vända utvecklingen i skolorna. Men framhöll också att om kommunerna själva saknar förmågan att ta sina problem på allvar, så ska staten ta över och ge skolorna hjälp i form av en nationell expertgrupp.
Lärarna ska återfå auktoriteten
Hon betonade också att läraryrket måste bli tryggare och att lärarna måste återfå auktoriteten. Och att tudelningen i skolan är resultatet av politiska beslut.
Sedan kom hon in på kvinnors möjligheter att kombinera arbetsliv och familjeliv.
Vill att familjen placeras i centrum
– Trots att kvinnor tar större och större plats i arbetslivet är system och regler anpassade efter dåtidens män. Du får jobba och göra karriär, men på männens villkor och man förväntas offra familjen. Vi måste få till ett skifte i samhället där familjen placeras i centrum och barn får mer tid med sina föräldrar, sade Ebba Busch Thor.
Hon sade också att unga kvinnor ändå inger henne hopp om en helt ny generation som kommer att vägra att arbetsliv alltid ska gå före familj.
– De må inte ha den här regeringens uppbackning, men Kristdemokraterna står på deras sida, sade hon.
Hon vill se en flexibel föräldraförsäkring utan kvoterade dagar och valfrihet i barnomsorgen och en riktad skattesänkning för arbetande föräldrar.
– Så att fler har råd att välja mer tid med barnen.
Ebba Busch Thor tog också upp kampanjen #Metoo.
– Jag säger också: me too – jag också. Vilket mod i vittnesmålen och vilken kraft det ligger i sanningen. Etik handlar inte om rätt ord utan att göra rätt saker.
”KD har ett ansvar att bilda opinion för de äldre”
Från jämställdhet gick Ebba Busch Thor över till att ta upp situationen för de äldre i Sverige.
– Vågar man bli gammal i Stefan Löfvens Sverige? frågade hon retoriskt och sade att bristen på äldreboendeplatser blir värre för varje år och att det inte finns någon plan för att bygga ifatt behovet.
– Minst 20.000 platser kommer att saknas år 2030. Vi kristdemokrater har ett ansvar att bilda opinion för våra äldre. Vi är de äldres röst och efter valdagen den 9 september kommer de äldre att åter ha en röst vid regeringsbordet, lovade Ebba Busch Thor.
Hon sade också att KD har föreslagit den största satsningen på vård och omsorg av alla partier.
– Totalt 27,5 miljarder mer än regeringen de kommande åren, sade hon och framhöll att alla ska få bra vård oavsett var i landet de bor.
Dessutom vill KD slopa pensionärsskatten nu, sade hon.