Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor (KD) hösttalar i andra kammarsalen i riksdagshuset. Foto: Pontus Lundahl/TT

Ebba Busch Thor: Ställ språkkrav och minska antalet asylsökande med 70 procent

Uppdaterad
Publicerad

Kristdemokraterna vill förnya sin integrationspolitik. Bland annat vill man öka språkkraven för dem som ska bo permanent i Sverige.

– Vårt budskap till nyanlända är: Var stolt över ditt ursprung och historia, men bli svensk. Välkommen, sade KD-ledaren i sitt tal på KD:s partifullmäktige.

KD håller sin partikongress, rikstinget, i november. Inför det har partiledningen tagit fram förslag på en förnyelse av integrationspolitiken.

– Vi har under årtionden byggt upp en väldigt stor integrationsskuld – och den måste betalas.

– Arbetslösheten bland utrikesfödda är fyra gånger så stor som bland inrikesfödda, det finns barn som aldrig får se sina föräldrar gå till jobbet och elever som inte har en enda klasskamrat med svenska som modersmål.

”En ghettofiering”

Busch Thor varnade också för att Sverige kan komma att få ”no go-zoner” likt Frankrike.

– Vi ser en risk för en ghettofiering i vissa av de här förorterna.

KD vill få ned antalet asylsökande till samma nivåer som Sveriges nordiska grannländer. Enligt Busch Thor handlar det om en minskning med 70 procent jämfört med i dag.

Ska klara språktest

KD förespråkar tillfälliga treåriga uppehållstillstånd för dem som får asyl.

– De som vill stanna ska självklart kunna söka permanent uppehållstillstånd, sade Busch Thor.

– Men då ska man klara sin egen försörjning, klara ett språktest och prov i samhällsorientering.

KD vill också ställa liknande krav för medborgarskap.

I KD:s nya integrationspolitik ingår att Sverige måste få bättre kontroll över var asylsökande hamnar. KD har tidigare varit för rätten att välja eget boende, men är nu emot den så kallade EBO-lagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.