Skjuta-skarpt-uttalandet var absolut inte ett misstag, även om Ebba Busch har försökt nyansera det i efterhand, säger KD:s policychef Johan Ingerö i Politikbyrån. Foto: TT

Ny Novusmätning: Förtroendet för Ebba Busch (KD) ökar

Uppdaterad
Publicerad

Förtroendet för Ebba Busch ökar rejält i den senaste mätningen från Novus – nu har hon kört om Jimmie Åkesson i förtroendeligan. Mätningen gjordes efter KD-ledarens omtalade uttalande om varför polisen inte sköt skarpt under påskupploppen.

– Hon går inte som katten kring het gröt, säger partiets policychef Johan Ingerö i Politikbyrån.

”Varför sköts det inte skarpt?”

Den retoriska frågan ställde sig Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch efter de så kallade påskupploppen. Uttalandet kritiserades av politiska motståndare som justitieminister Morgan Johansson (S) men också polisförbundets ordförande Lena Nitz.

Politikbyrån

Uttalandet har dock inte skadat förtroendet för Ebba Busch. Tvärtom.

”Absolut inget misstag”

I den senaste förtroendemätningen från Novus har Ebba Busch ganska eller mycket stort förtroende hos 31 procent av befolkningen, vilket är en statistiskt säkerställd ökning jämfört med förra mätningen, där hon hade ett förtroende på 24 procent.

Ökningen gör att hon kniper tredjeplatsen från SD-ledaren Jimmie Åkesson.

– Hon är rak, hon säger vad hon tycker och vad hon anser är rätt. Hon är inte rädd för tuffa debatter och Sverige är tyvärr i ett läge där vi behöver tuffa debatter, säger Johan Ingerö, policyansvarig för Kristdemokraterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Politikbyrån

Mer i ämnet