Under 2017 rådde vattenbrist på många håll. I de värst drabbade områdena fick man inte vattna blommorna eller tvätta bilen med slang och inte heller fylla på sin pool under sommarmånaderna
Flera kommuner var tvungna att vidta drastiska åtgärder när vattennivåerna sjönk, till exempel att införa bevattningsförbud. Det innebär att invånarna inte får fylla poolen eller tvätta bilen hemma.
– På många håll i Götaland och Svealand var det de lägsta uppmätta grundvattennivåer sedan vi började mäta i slutet av 60-talet, säger Bo Thunholm, hydrogeolog på Sveriges geologiska undersökning.
”Vi ser återhämtning”
Grundvattennivåerna fylls på under hösten och vintern. Regn och smält snö rinner ner i marken och lagras i grundvattnet. Under sommaren plockar växtlighet upp vatten och delar av nederbörden avdunstar.
I några månader har det regnat och snöat mycket vilket har gjort att grundvattentillgången nu är god eller tillfredsställande i större delen av landet.
– Det har kommit mer nederbörd än normalt och vi ser en återhämtning. I större delen av landet är nivåerna återigen normala, säger Bo Thunholm.
Grundvattnet används även till dricksvatten och jordbruk. I Sverige använder varje person cirka 160 liter vatten per dygn.