Yonas Fikre. Foto: SVT

Efter tre år – nu nekas Yonas asyl

Uppdaterad
Publicerad

Amerikanen Yonas Fikre, 34, uppger att han under flera månader torterades av Förenade Arabemiratens säkerhetstjänst, på uppdrag av amerikanska myndigheter. Efter snart tre års handläggning har Migrationsverket nu beslutat om avslag i det ovanliga asylärendet.

Read the article in english

SVT har tagit del av FBI-dokument som stärker delar av Fikres berättelse. Omständigheter som kulminerade i att han torterades, dag och natt, under 106 dygn.

– De lade mig på golvet med lyfta ben och slog mig på fotsulorna med en batong. De slog tills jag inte kunde gå. Sen tvingade de mig att stå upp på mina värkande fötter, berättade Yonas Fikre i Rapport den 26 maj 2012.

Bluff-förhör

Under en affärsresa i Sudan i april 2010 blir Fikre kallad till möte på amerikanska ambassaden. Eftersom det är val i landet vill man informera sina landsmän om säkerhetsläget. Men detta visar sig vara en bluff.

Fikre blir istället förhörd av två personer som presenterar sig som FBI-agenter. Agenterna försöker värva honom som informatör för att få uppgifter om medlemmar i den moské som Fikre besöker regelbundet. Fikre vägrar och förs upp på den amerikanska flygförbudslistan.

Han försöker starta om i Förenade Arabemiraten men grips i juni 2011 av landets säkerhetstjänst och torteras under flera månader. Därefter utvisas han till Sverige där han har släktingar. Nu har det snart gått tre år sedan Yonas Fikre sökte asyl här.

Dokument bekräftar förhör

Vad har hänt sedan vi träffades senast?

– Det har varit en tuff tid. Men man måste hoppas att något gott kan komma ut av allt detta. Jag tror på ordspråket att det finns ett ljus i slutet av tunneln.

SVT har tagit del av dokument upprättade av FBI. Texten har maskerats på flera ställen men bekräftar stora delar av innehållet och datumet för förhöret i Sudan.

– Dokumenten innehåller inga överraskningar. Delarna som inte maskerats stämmer helt överens med hans historia, säger Thomas Nelson, en av de advokater som företräder Fikre.

Vill inte kommentera

SVT har varit i kontakt med FBI och amerikanska samt Förenade arabemiratens ambassader i Stockholm för att få kommentarer. Men förgäves, inga kommentarer lämnas i ärendet.

Migrationsverket har som mål att avgöra asylärenden inom tre månader. Fikres fall har utretts i snart tre år.

– Det här fallet har varit ett säkerhetsärende vilket har bidragit till den långa handläggningstiden, säger Sophia Öhvall Lindberg, pressinformatör vid Migrationsverket

Sverige har inte gett asyl till amerikanska medborgare sedan Vietnamkriget. Är det här ett politiskt känsligt ärende?

– Det har vi faktiskt ingen uppfattning om från Migrationsverkets sida. Det vi bedömer är asylskälen utifrån utlänningslagen och de andra regelverk som finns.

Kräver skadestånd

Det finns fler rapporter från USA om så kallade ”proxy detentions”, det vill säga tortyr av amerikanska medborgare med ett annat lands säkerhetstjänst som ombud.

Ett team av fyra advokater kämpar sedan flera år för att Fikre ska tas bort från flygfördbudslistan. Dessutom har man stämt amerikanska myndigheter på mer än 10 miljoner dollar i skadestånd för de kränkningar som han utsatts för.

– Jag tror bara att det är en tidsfråga innan en domstol beslutar att inskränka myndigheternas möjlighet att använda flygförbudslistan. Yonas fall passar utmärkt för just det syftet, säger Gadeir Abbas, advokat i Washington som även han företräder Fikre.

En domare i delstaten Oregon har sedan tidigare slagit fast att flygförbudslistan kränker de medborgerliga rättigheterna.

– Det är ett viktigt första steg. Vi hoppas att Yonas Fikres fall kan bli ett andra.

”Säkrare i Sverige”

– Med tanke på att Yonas Fikre torterades under 106 dagar i Förenade Arabemiraten har han väldigt goda skäl att vara rädd för sin egen regering. Han är helt klart säkrare i Sverige än i USA, säger Thomas Nelson.

Förenade Arabemiratens ambassad i Stockholm har erbjudits möjlighet att kommentera men inte återkommit.

– Det enda som håller mitt humör uppe är min tro och hoppet att få träffa min familj igen och få leva ett normalt liv igen, säger Yonas Fikre.

Kommer att överklaga

Migrationsverket ifrågasätter inte att Fikre torterats av Förenade Arabemiratens säkerhetspolis. Men verket skriver att man ”bedömt att det i ärendet inte finns några indikationer på att statsmakten i USA utsatt dig för de övergrepp du uppgivit”.

Enligt beslutet ska Yonas Fikre skickas tillbaka till USA eftersom Säpo anser att han är en säkerhetsrisk.

Det finns enligt verket ingenting som tyder på att USA inte skulle ta emot honom.

Fikres svenske advokat Hans Bredberg säger till SVT att Migrationsverkets beslut kommer att överklagas.

Detta har hänt

2009

Reser till Sudan för att leta affärsmöjligheter

2010

22 april Förhörs av FBI-agenter på amerikanska ambassaden i Khartoum, Sudan.

15 sept Reser till Abu Dhabi, Förenade Arabemiraten, för att starta företag

2011

28 maj Folkbokförs i Förenade Arabemiraten

1 juni Grips av säkerhetspolis i bostaden i Abu Dhabi. Lägenhet genomsöks och hans datorer tas i beslag. Torteras och förhörs under 106 dagar.

6 juni Familjen underrättas om gripandet av Fikres kamrat

20-23 juni Advokat Thomas Nelson kommunicerar via mail med amerikanska ambassaden i Abu Dhabi

28 juli Amerikanska ambassadens konsulära enhet i Abu Dhabi berättar att man fått bekräftelse att Fikre hålls av Förenade Arabemiratens säkerhetspolis och att man träffat honom.

15 sept Släpps från fängelset och deporteras till Sverige

25 okt Ansöker om asyl i Sverige

6 dec Migrationsverket skickar Fikres akt till Säpo

2013

27 maj Säpo föreslår i ett yttrande att Fikres asylansökan avslås på grund av säkerhetsskäl.

2014

17 juli Migrationsverket meddelar avslag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.