Lilla Aktuellts reporter till vänster och en rysk stridsvagn till höger.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Uttalandet om krig i Sverige har fått stor spridning i sociala medier – så hanterar SVT:s Lilla Aktuellt barnens oroliga kommentarer Foto: SVT/Yuri Kochetkov/EPA/TT

Efter uttalandet – många barn rädda för krig i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen gick överbefälhavare Micael Bydén ut med en uppmaning till svenska folket om att man ska förbereda sig för krig.

Uttalandet fick stor spridning, inte minst i sociala medier. Barnrättsorganisationen Bris vittnar nu om att fler barn kontaktar dem om oro för just krig.

Miljontals visningar och tusentals kommentarer syns på bland annat sociala medierplattformen Tiktok där det spridits videor om att Sverige bör rusta sig för krig. Det här efter att både överbefälhavare Micael Bydén och civilförsvarsminister Carl-Oskar Bohlin lyfte att det finns en risk att det blir krig i Sverige under konferensen Folk och Försvar.

I den nationella stödlinjen för barn har flera samtal än vanligt handlat om oro för krig, enligt Bris.

– Många barn bär på en grundoro som blev värre av den här nyheten, säger Magnus Jägerskog generalsekreterare på Bris i ett pressmeddelande.

Barn uttrycker oro

I kommentarsfälten märks barnens oro, något som SVT:s Lilla Aktuellt plockat upp. Och det är inte första gången det händer.

– Vi har sett den här oron sedan Ryssland invaderade Ukraina och det har eskalerat ibland, som nu. Sist hade vi en chatt öppen i flera dagar med experter och psykologer för att prata med barn om det här, säger Lilla Aktuellts reporter Lizette Edfeldt.

I november släppte Bris sin årliga kommunundersökning där kommuner fått skatta hur väl de lever upp till barns rättigheter enligt barnkonventionen.

I undersökningen ser man bland annat att endast 12 procent av kommunerna har strukturerat arbetssätt för att göra barn delaktiga i krisberedskap och civilt försvar.

Hör Lilla Aktuellts reporter berätta om vilka slags kommentarer de får och hur de hanterar det i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.