Vänsterpartiet kräver att regeringen lägger utredningen om fri hyressättning åt sidan – annars går partiet vidare med ett misstroendvotum.
Det ultimatumet ställde V-ledaren Nooshi Dadgostar på en pressträff på tisdagsförmiddagen.
Nu svarar justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) på kraven.
Enligt Johansson finns det inget regeringsförslag att dra tillbaka.
– Vänsterpartiet har idag sagt att man vill att regeringen drar tillbaka förslaget. Då vill jag säga att det finns inget regeringsförslag. Det läge vi befinner oss i nu är att vi precis har tagit emot en utredning som precis har gått ut på remiss, säger Morgan Johansson, som tillägger att den blir klar först i höst.
”Inte seriöst”
Han är kritisk till V:s hot om att väcka en misstroendeförklaring. Han menar att man ska vara ”försiktig med att dra till med det kraftfullaste politiska instrument som finns i Sverige”. Annars väntar en regeringskris, enligt Johansson.
– Det här är ingen lek. Det får enorma konsekvenser för Sverige att gå fram med ett misstroendevotum. Det ska man inte göra lättvindigt, säger han.
– Jag tycker inte det är seriöst att vilja avsätta en regering för ett förslag som ännu inte är lagt.
Januariavtalet står fast
Morgan Johansson betonar att januarisamarbetet står fast.
– Vi kommer fortfarande stå fast vid januariavtalet. För det bygger den övriga politiken på, säger han.
På fråga om hur Nooshi Dadgostars ultimatum påverkar relationen till Vänsterpartiet svarar Johansson:
– Jag har gärna, och vill gärna, ha ett bra förhållande till Vänsterpartiet. Men vi måste också svara på kritiken.
V-ledaren säger efter pressträffen att hon är bekymrad av Johanssons besked.
– Jag blir väldigt bekymrad. Jag är ganska säker på att svenska folket inte vill ha en regeringskris, säger Nooshi Dadgostar i Sveriges radios Studio Ett.
Hon betonar att ultimatumet står fast och hävdar samtidigt att det finns tillräckligt stöd i riksdagen för ett misstroende.
– Om vi inte får besked finns inget förtroende och då kommer vi på ett eller annat sätt gå mot ett misstroende. En statsminister kan i grund och botten, av demokratiska skäl, inte fortsätta regera ett land om han inte har förtroende från riksdagen.