Inträdesjobben ska vara en anställning som kombinerar arbete och utbildning. De riktar sig till nyanlända och unga upp till 23 år utan gymnasieexamen och anställningen ska pågå i max tre år.
Till SVT Nyheter säger Anna Kinberg Batra (M) att förslaget kan bli lag, något som är ett avstånd från partiets tidigare hållning.
I mars 2016 sa Kinberg Batra att en moderatledd regering aldrig kommer lagstifta om lägre ingångslöner. Idag säger hon:
– Det här är förslag som bör bli lagstiftning så snart som möjligt.
LÄS MER: Alliansen håller pressträff med fokus på jobb
”Mest semantik”
Enligt Elisabeth Marmorstein är det mest semantik.
– De facto så är det så att man hotar med att lagstifta om en ny anställningsform. Det innebär i realiteten en lagstiftning om lägre ingångslöner för de här grupperna, säger Elisabeth Marmorstein.
Enligt henne har detta varit en konfliktfråga inom Alliansen under en lång tid då Moderaterna tidigare inte velat lagstifta kring lägre ingångslöner, till skillnad från Centern och Liberalerna.
– Motståndet mot att lagstifta om lägre ingångslöner är ett arv från Fredrik Reinfeld som ville värna relationerna med facken. Det var en viktig del av nya moderaterna.
LO har en egen modell, så kallade utbildningsjobb, som de förtillfället förhandlar om med Svenskt näringsliv. Enligt Elisabeth Marmorstein har samtalen hittills varit fruktlösa.
– LO har presenterat en variant, utbildningjobb, Svenskt näringsliv har hittills inte varit intresserade av den modellen.
LÄS MER: LO öppnar för lägre löner till nyanlända
LO är kritiska
Från LO:s håll är man besvikna med dagens utspel från Alliansen.
– Det är tråkigt att Moderaterna byter position, säger LO-ekonomen Torbjörn Hållö.
– Nu verkar det som att Moderaterna delvis köper den idé som Centern och Liberalerna har, att man ska sitta i riksdagen och bestämma vilka löner vi ska ha. Så brukar vi inte göra i Sverige. Det är ett kraftigt avsteg från hur vi har valt att organisera den svenska arbetsmarknaden tidigare.
LÄS MER: Damberg (S) vill bjuda in till samtal
Liberalerna nöjda
Liberalernas partiledare Jan Björklund är däremot mycket nöjd med dagens förslag. Han menar att LO representerar sina egna medlemmar, medlemmar som redan har en anställning.
– Det är mycket bättre att nyanlända har ett första jobb, säger Björklund.
Björklund ser helst att man slipper lagstifta, men om arbetsmarknadens parter inte kommer överens så är man redo att agera.
– Vi vill helst att parterna ska lösa detta. Gör de inte så kommer vi lagstifta om detta när vi tillträder som alliansregering nästa år.
Liknar tidigare L-förslag
Förslaget om inträdesjobb innehåller delar av flera tidigare förslag från samtliga allianspartierna. Bland annat från Liberalernas förslag om ”startjobb” som presenterades förra året.
– Nivån på lönerna är samma som det Liberalerna föreslog, liksom det med slopade arbetsgivaravgifter, som även Centerpartiet har drivit, säger Elisabeth Marmorstein.
Det finns dock skillnader. I dagens förslag finns ett uttalat fokus på utbildning som både Moderaterna och Kristdemokraterna betonat. Ett fokus som saknades i Liberalernas förslag.
LÄS MER: Startjobb för unga och nyanlända
”Klassisk höger-vänster konflikt”
Regeringen har ännu inte kommenterat förslaget, men Elisabeth Marmorstein tror att frågan kring den svenska modellens vara eller icke vara kommer bli stor framöver.
– Det passar Stefan Löfven ganska väl. Det är en klassisk höger-vänster konflikt. Jag tror att just den här konflikten kring den svenska modellen det kommer bli en av de stora frågan. Att öppna för lagstiftning kommer vara ett rött skynke för socialdemokraterna, Elisabeth Marmorstein.