I tisdags meddelade Folkhälsomyndigheten att vaccinationer med Astra Zenecas vaccin tillfälligt stoppas i Sverige. Sedan tidigare har flera länder, däribland, Danmark, Norge, Tyskland och Frankrike tagit samma beslut, efter rapporter om allvarliga blodproppar hos personer.
EMA har under de senaste dagarna undersökt om de rapporterade hälsoproblemen handlar om verkliga biverkningar eller rena tillfälligheter.
– Det handlar om att ta reda på om det finns ett orsakssamband. Man tittar bland annat på om allvarliga bieffekter är vanligt förekommande eller om det är lika vanligt förkommande hos folk som inte tagit vaccinet, som visar att det är en mer slumpmässig händelse. Visar det att det finns ett orsakssamband så tittar man även på åtgärder som man kan vidta för att minska risken för att sådant här sker i samband med vaccination, säger Emma Frans.
I Europa har runt 15 fall av allvarliga blodproppar rapporterats efter att totalt 17 miljoner doser av vaccinet getts ut. Under onsdagen meddelade WHO att Astra Zenecas vaccin mot covid-19, trots rapporterna, fortsatt rekommenderas. Klockan 16 på torsdagen ska EMA ge sitt besked.
– Vaccinet är ju inte stoppat som sådant. Jag tror WHO resonerar att Astras vaccin ger ett gott skydd som överstiger nyttan de eventuella risker som finns. WHO rekommenderar också att man ska prioritera riskgrupper och där talar det med råge att nyttan överstiger risken, säger Emma Frans, som tror att EMA kommer ge samma besked.
– Jag har väldigt svårt att se att man skulle stoppa vaccinet, säger hon.