Stefan Löfven på plats i Göteborg 1 maj. Foto: TT

En stukad statsminister som håller tal

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Sällan har en socialdemokrati varit så politiskt försvagad som när Stefan Löfven i dag klev upp i talarstolen i Göteborg. Sedan partiet lyckades återerövra regeringsmakten 2014 har kriserna avlöst varandra och sugit musten ur såväl parti som regering.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Men trots löften om nya beredskapsarbeten lär inte årets första maj bli någon vändpunkt för Socialdemokraterna. Det politiska budskapet blockeras av krisen i Miljöpartiet och för väljarna är fortfarande flyktingmottagandet den viktigaste politiska frågan.

Löftet om 5.000 nya beredskapsjobb till år 2020 känns inte särskilt offensivt. Regeringen räknar nämligen med att runt 180.000 nyanlända behöver jobb under mandatperioden. Löfven underströk dock att beredskapsjobben bara är en del av regeringens jobbpolitik, men riskerar ändå kritik från både höger och vänster för att presentera otillräckliga förslag.

1 maj 2016

Löftet kan bli en börda

Samtidigt innebär dagens löfte att skiljelinjen nu blir tydlig mellan regeringens beredskapsjobb och de borgerliga partiernas förslag om enkla jobb med lägre lön.

Stefan Löfven lovade i sitt tal dessutom att flyktingkrisen inte ska påverka skolan negativt. Utbildningen ska inte försämras trots de utmaningar skolan nu ställs inför.

Löftet kan bli en börda för honom i nästa valrörelse, med tanke på att det redan finns tecken på svårigheter att rekrytera lärare till en skola som behöver byggas ut för att undervisa allt fler barn. Efter budgetkaos, flyktingkris och nu senast turbulensen kring Miljöpartiet var det utan tvekan en stukad statsminister som höll tal i dag.

MP ses som en belastning

Trots konvulsionerna inom Miljöpartiet vidhåller Stefan Löfven att regeringsarbetet fortsätter som vanligt, men han är inte särskilt övertygande när han säger det. I stället är det uppenbart att kritiken mot samarbetet växer inom socialdemokratin.

Tidigare betraktades alliansen med Miljöpartiet som en tillgång för Socialdemokraterna, nu ses partiet som en belastning. Risken bedöms som uppenbar att Socialdemokraterna dras med i nedgången när förtroendet för Miljöpartiet nu störtdyker.

Sannolikt att han behåller MP

Opinionsmätningar hittills indikerar också att Miljöpartiets kris minst lika mycket är regeringens och socialdemokraternas kris. Stefan Löfven har två möjligheter. Antingen behåller han Miljöpartiet i regeringen och hoppas att partiet ska repa sig och återskapa ett förtroende bland väljarna. Eller väljer han att kasta ut Miljöpartiet. Gör han det senare öppnas nya möjligheter, men det medför också betydande risker.

Han skulle riskera att bli överkörd i riksdagen av allianspartierna, vilket i sig skulle utlösa en akut regeringskris. Å andra sidan tycks allianspartierna vara skräckslagna över att nu ta över regeringsmakten. Det skulle kunna ge Löfven tid och möjlighet att komma tillbaka.

Det mest sannolika är att Löfven väljer att behålla Miljöpartiet i regeringen. Det är det mest kortsiktigt trygga alternativet och politiker brukar föredra just kortsiktig trygghet.

Ingen vet hur krisen slutar

Men den som blickar framåt nästa valrörelse inser att raserat förtroende för Miljöpartiet också försvagar möjligheterna för Socialdemokraterna i en valrörelse. Det är ju ändå som regeringspartier Socialdemokraterna och Miljöpartiet blir bedömda i nästa valrörelse.

När Stefan Löfven höll sitt tal idag var fokus, som väntat, på det som i regeringen brukar sammanfattas under rubriken ”samhällsbygget” och den svenska modellen. Det handlar bland annat om nya bostäder, mer pengar till välfärden och satsningar på skolan. 

Men någon politisk offensiv som påverkar opinionen lär det inte kunna bli förrän Miljöpartiet har löst sin interna kris. Och hur den slutar vet ingen idag. Den som kanske har störst anledning att vara orolig över utgången är nog statsministern själv.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

1 maj 2016

Mer i ämnet