Lagförslaget om att slopa tidsomställningen röstade Europaparlamentet igenom redan 2019. Man sa att 2021 skulle bli året då medlemsländerna väljer antingen sommar- eller vintertid som permanent normaltid. Varför man ännu inte har slopat tidsomställningen beror på att ministerrådet i EU, de som stiftar lagarna, ännu inte fått frågan på sitt bord.
När rådet har sammanträde finns frågan om slopad tidsomställning med på dagordning. Men det är upp till ordförandelandet att lyfta frågan. Kommande år är det Frankrike och Tjeckien som delar på ordförandeskapet. 2023 är det Sveriges tur att stå som ordförandeland. Om frågan tas upp då kommer det dröja ungefär 18 månader tills det att slopad tidsomställning blir verklighet.
Vintertid, även kallad normaltid, är den tid som definieras som standardtid. Men om Sverige skulle välja sommartid som permanent normaltid innebär det att solen går upp strax före klockan tio en januarimorgon i Stockholm. Men hur mycket kortare blir egentligen sommarkvällarna om vi väljer vintertid som permanent normaltid? I klippet ovan får du svaret.