• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Mikael Damberg (S) menar att förslaget är ett avsteg från den svenska modellen. Foto: TT

”Vi tänker inte lagstifta om sänkta löner”

Uppdaterad
Publicerad

Allianspartierna presenterade under tisdagen ett förslag på hur man ska få in personer utan gymnasieexamen, samt nyanlända, på arbetsmarknaden. Men regeringen är mycket skeptisk till det nya förslaget, menar närings- och innovationsministern Mikael Damberg (S). 

-Vi tänker inte lagstifta om sänkta löner, säger han till SVT Nyheter. 

Under tisdagen höll Allianspartiets partiledare en presskonferens för att presentera sitt förslag om en helt ny anställningsform som ska göra nyanlända, samt personer utan gymnasieexamen, mer attraktiva på arbetsmarknaden.

LÄS MER: Alliansen vill införa inträdesjobb för utrikes födda och unga

Förslaget om så kallade inträdesjobb innebär att arbetsgivaren slipper betala arbetsgivaravgifter i tre år, samt att den anställde ska få 70 procent av den rådande ingångslönen i den aktuella branschen.

Regeringen kritisk till förslaget

Men kritiken har inte låtit vänta på sig. Från regeringens håll säger bland annat närings- och innovationsministern Mikael Damberg (S) att förslaget inte välkomnas. 

 – Vi kan ställa upp på modeller som kombinerar utbildning och arbete. Men vi tänker inte vara med och lagstifta om sänkta löner på svensk arbetsmarknad. För då handlar det inte bara om lägre löner för de här nämnda grupperna, utan då kommer man pressa lönerna för andra grupper på den svenska arbetsmarknaden, säger han.

LÄS MER: ”En klassisk höger-vänster konflikt”

Avsteg från den svenska modellen

Damberg menar att förslaget är ett avsteg från den svenska modellen där fack och arbetsgivare förhandlar om arbets- och lönevillkor. Modellen har varit en väldigt viktig del av framgångarna för den svenska arbetsmarknaden. Han får medhåll av LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson.  

– Svensk lönebildning är ju något som alla länder tittar på och säger ”sådär tycker vi att det ska fungera”. Men nu går politikerna in och petar i den frågan och det ska de inte göra, säger han. 

– De har ansvar för migrations- och utbildningspolitiken, och det är den som inte fungerar. I Sverige finns det många lediga jobb och politikerna ska fokusera på att matcha människor till de jobben och inte på att tvinga bort kollektivavtal, tillägger Torbjörn Johansson.

LÄS MER: LO öppnar för lägre löner till nyanlända

Han menar även att förslaget kommer leda till att fackförbundens motparter inte längre kommer vilja förhandla om det finns en lag som redan bestämt hur lönerna ska vara. 

”Ligger nära SD:s förslag”

Någon som däremot är mer öppen för Alliansens nya förslag är Oscar Sjöstedt som är riksdagsledamot samt ekonomisk och politisk talesperson för Sverigedemokraterna. 

– Det ligger ganska nära vårt eget förslag om lärlingsjobb, så det är positivt. Det jag är lite kritisk till är att det inte omfattar många grupper som det hade behövt omfatta, som exempelvis långtidsarbetslösa.  

Trots det tror Oscar Sjöstedt att SD kommer välkomna förslaget.

– Ja, jag ser möjligheter att komma överens, så de har möjlighet att få igenom det, säger han. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.