• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Den nya modellen innebär att Göteborgs stad går från ett områdesbaserat system till ett individbaserat system. Foto: SVT

Ett steg närmare för Göteborgs nya skolorganisation

Uppdaterad
Publicerad

Elevers bakgrund och föräldrars utbildningsnivå – bland annat det vill skolledningen i Göteborg utgå ifrån när det gäller hur mycket pengar som ska fördelas till olika förskolor och grundskolor.

– Det har slagit väldigt illa ibland i modellen vi har nu, därför kommer vi med det här förslaget, säger Karin Pleijel (Mp) kommunalråd i Göteborg.

Nästa vecka väntas beslut tas i frågan när det gäller fördelningen av pengar till Göteborgs förskolor och grundskolor. Det är ytterligare ett steg i den nya skolorganisationen i Göteborg som ska vara i gång den första juli i år.

– Som det är nu så har exempelvis socioekonomiskt utsatta områden fått mycket pengar medan skolor, som står för samma utmaningar, inte fått lika mycket pengar, säger Karin Pleijel (Mp) skolkommunalråd till SVT Nyheter Väst.

Val 2018 – #dinröst

Föräldrars utbildningsnivå

Enligt henne kommer den rödgröna gruppen att yrka på att 17 procent av skolpengen läggs som en socioekonomiskt riktad del för elever i grundskolan och tio procent för barn i förskolan.

– Den starkaste faktorn som vi kommer att utgå ifrån är föräldrars utbildningsnivå när det gäller den mängd pengar som de olika skolorna ska få.

Dessutom ska en del av skolpengen läggas utanför det som går till eleverna, till exempel lokaler och administration.

– En förändring i antalet elever på en skola kommer därför att bli mindre sårbart än i dag, det kommer inte att slå lika drastiskt, säger Karin Pleijel (Mp).

Kommer inte ert förslag att slå orättvist och att ett socioekonomiskt utsatt område kommer att få mindre pengar i framtiden?

– Det är verkligen inte vårt syfte utan tvärtom. Det ska bli likvärdigt oavsett var i staden som eleven bor.

Olika mycket pengar

Tidigare var det upp till varje stadsdelsnämnd att besluta hur pengarna skulle fördelas, så därför kunde skolor med liknande förutsättningar få olika mycket pengar. Den nya fördelningsmodellen bygger på att alla skolor får en grundersättning och sedan fördelas ersättningen beroende på elevers bakgrund och föräldrars utbildningsnivå.

Oppositionens kommunalråd Helene Odenjung (L) säger till SVT Nyheter Väst att den nya modellen är mer rättvis än den tidigare men att de också vill säkra tidiga insatser för yngre elever och att elever i behov av särskilt stöd också får det i den nya resursfördelningsmodellen.

– Det är principerna kring detta som vi ska fatta beslut om i nästa vecka. Vi har pekat på bristerna i de rödgrönas system länge och nu ändras de äntligen, säger Helene Odenjung (L).

Enligt henne är det viktigaste hur mycket pengar som sätts in i den nya resursfördelningsmodellen, då det går från ett områdesbaserat system till ett individbaserat sådant.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet