Danmarks finansminister Margrethe Vestager och svenske kollegan Anders Borg Foto: Scanpix

EU-länderna eniga om banktillsyn

Uppdaterad
Publicerad

EU-länderna har kommit överens om regler för en ny gemensam europeisk banktillsyn med start den 1 mars 2014. Alla godtar reglerna, men länder utanför eurozonen behöver inte delta. Sverige kommer inte att gå med.

Mötesledaren, Cyperns finansminister Vassos Shiarly, säger att målet för den nya tillsynen är att återupprätta tilltron till den europeiska banksektorn.

Efter 14 timmars förhandlingar lade EU:s finansministrar en rad stridigheter åt sidan, bland annat mellan Tyskland och Frankrike samt mellan euroländer och icke-euroländer, berättar Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble.

Eurokrisen

Det kommer dock att vara obligatoriskt för de 17 euroländerna att delta, men det står länderna utanför eurozonen fritt att delta. Länderna kan också vänta med att lämna besked.

200 största övervakas

EU:s finanskommissionär Michel Barnier sade vid en presskonferens att Europeiska centralbanken, ECB, som är i centrum för det nya arrangemanget, kommer att övervaka de omkring 200 största bankerna i eurozonen, av totalt 6.000.

Enligt Barnier rör det sig om banker med tillgångar värda mer än 30 miljarder euro som kommer att övervakas.

Banktillsynen ska vara fullt funktionsduglig den 1 mars 2014. Utgångspunkten är att tillsynen ska gälla alla stora banker, skriver Ritzau.

Borg säger ja

Både Sveriges finansminister Anders Borg och hans brittiske kollega George Osborne säger efter förhandlingarna i Bryssel att de kan stödja den kompromiss som ligger på bordet.

Därmed verkar hotet om veto mot avtalet vara avvärjt.

– Det är en bra kompromiss. Vi har varit tvungna att förhandla tufft därför att det var avgörande att få på plats de regelverk som skyddar länderna utanför. En del av de här regelverken kan ha väldigt stora konsekvenser på hur man fördelar kostnader och då är det nödvändigt att vi säkrar skattebetalarnas intressen, säger Anders Borg till SVT.

– Vi har landat i en överenskommelse som innebär att Sverige kan rösta för att de andra länderna går vidare med en bankunion, men där det fortatt är så att vi gör bedömningen att Sverige i det här läget inte kommer att delta i den.

Anders Borg säger att Sverige i framtiden ska pröva om det är aktuellt att gå med i bankunionen, men det är inte aktuellt inom ”överblickbar framtid”. Avgörande blir hur återstående frågor om till exempel gemensamma finansieringslösningar för bankkriser löses.

Redan innan förhandlingarna började sade Anders Borg att det var en ”sorglig dag för Europa”, eftersom tillsynen och talet om ”eurobanker, eurokommissionärer, euroskatter och euroobligationer” skapar splittring.

Det står han fast vid efter avtalet.

-Det är klart att vi är mer splittrade än tidigare. Och det är en problematisk utveckling, sade Borg till Ritzau.

Reinfeldt: ”Ett genombrott”

Statsminister Fredrik Reinfeldt ser nattens förhandlingar som ett genombrott. Han är tillfredsställd med det inflytande som länder utan euron som valuta kommer att ha. I nuläget är hans utgångspunkt dock att Sverige inte kommer att delta i bankunionen.

–  Vi måste kunna försäkra svenska skattebetalare och bankkunder att kriser och skulder i andra länders banksystem inte ska täckas av skattebetalarna, säger Reinfeldt till SVT Nyheter

Fredrik Reinfeldt säger att om Sverige i framtiden ska gå med i bankunionen måste vi få garantier att svenska banker och skattebetalare skyddas om utländska banker går omkull.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Eurokrisen

Mer i ämnet