Att mäta ljudnivåerna i havet är i dag en del av den svenska miljöövervakningen, som finansieras av Havs- och Vattenmyndigheten.
Fiskar kan bli stressade
Fiskarna använder ljud för navigering. De kan höra till exempel brytande vågor och när det regnar. Allt det här använder de för att skapa en omvärldsuppfattning, något som blir svårare när de störs av ljud från fartyg.
– Vi har sett från akvarieexperiment att fiskar kan reagera genom stress, ökad hjärtfrekvens och få ett stört beteende. De kanske inte heller är ute och letar efter mat så mycket som de borde vara och de stannar inne i sitt skydd i längre perioder, säger Mathias Andersson, marinbiolog på Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI.
Kan fiskarna anpassa sig?
– Till viss del. Marina däggdjur kan ändra sitt läte till andra frekvenser. Men vissa djur, som till exempel torsken, har sitt sätt att alstra ljud. De har små muskler kring simblåsan som de vibrerar simblåsan med och skapar ett grymtliknande eller knackande ljud. Tyvärr kan de inte ändra det särskilt mycket.
Mäter ljud i realtid
Som en del i ett EU-projekt som pågår fram till nästa år har en hydrofonstation nyligen anlagts vid ön Vinga utanför Göteborg. Här mäts ljuden i havet i realtid.
Även mindre hydrofoner, en typ av undervattensmikrofoner, har lagts ut på tre ställen runt den svenska kusten, utanför Göteborg, Sundsvall och norra Midsjöbanken i södra Östersjön.