Foto: Grafik: Eva Eliasson, SVT

Europadomstolen friar Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Sverige frias av Europadomstolen i alla åtta domar som rör utvisning av irakier

Svenska myndigheter har genom sitt agerande inte brutit mot Europakonventionen om de mänskliga rättigheterna, står det i domen.

Enligt domstolen har Sverige genom utvisningsbesluten inte brutit mot konventionens artikel 2 – rätten till liv – eller artikel 3 – rätten att inte utsättas för tortyr, omänsklig eller grym behandling eller straff.

Det handlar om åtta fall där irakiska flyktingar från Bagdad och Mosul nekats asyl i Sverige.

Sex av fallen gäller kristna irakier som fruktar förföljelse för sin tro om de skulle utvisas till Irak.

De andra två fallen gäller män som fruktar hedersvåld eftersom de valt att leva tillsammans med kvinnor som familjerna inte accepterat.

Bland andra FN:s flyktingorgan UNHCR och Amnesty har på senare år kritiserat svenska utvisningar av kristna irakier.

Kristna utsatt grupp

Kristna i Irak är visserligen en alltmer utsatt grupp, anser Europadomstolen, och myndigheterna kan inte skydda dem i de centrala eller södra delarna av landet.

Däremot ”betraktar domstolen en omflyttning till regionen Kurdistan som ett möjligt alternativ för kristna som är rädda för att bli förföljda eller illa behandlade i andra delar av landet”.

Det betyder att det är de asylsökandes individuella omständigheter som avgör vid en prövning och i de aktuella fallen anses de alltså inte räcka till.

Hundratals har begärt prövning

De senaste åren har hundratals kristna irakier i Sverige begärt att få sina asylbeslut prövade av Europadomstolen.

Domstolen tar bara upp ett fåtal av alla ärenden.

Den kan inte ändra på till exempel Migrationsverkets beslut. Men om domstolens jurister bedömer att Sverige kränkt mänskliga rättigheter kan de döma Sverige att betala skadestånd till personerna som klagat.

Europadomstolen

Domstolens officiella namn är Europeiska domstolen för de mänskliga rättigheterna.

Dess uppgift är bland annat att bedöma om beslut eller domar i något av medlemsländerna strider mot Europeiska konventionen om de mänskliga rättigheterna.

Domstolen består av en domare från varje land som är medlem i Europarådet.

Domstolen har sitt säte i Strasbourg i Frankrike och ska inte förväxlas med Europeiska unionens domstol med säte i Luxemburg.

Europarådet har 47 medlemsländer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.