Enligt Tufvesson är båda alternativen bra men kanske bäst ihop. Foto: TT

Expert: 5G ersätter inte fibernät

Publicerad

Nyckeln till en snabb internetuppkoppling har länge stavats fiber, men det omständliga i att gräva ner kablar under marken har gjort att det fortfarande är många hushåll som saknar fiberuppkoppling. Nu lovar också nästa generations mobilnät blixtsnabba internetuppkopplingar – så är det kanske inte värt att investera i fiber utan bör man istället vänta in 5G?

Runt 77 procent av de svenska hushållen hade under 2018 tillgång till fibernät, men när det kommer till villor är det bara 61 procent som är anslutna och det blir glesare ju längre ut på landet man kommer, uppger TT som hänvisar till siffror från Post- och telestyrelsen.

För närvarande förbereds utbyggnaden av den femte generationens mobilnät, så kallat 5G-nät, som också kan leverera internetuppkopplingar, som klarar av telefoni samt att strömma film och tv, utan behovet av nergrävda kablar. Så vilket alternativ passar bäst?

Enligt Fredrik Tufvesson, 5G-expert och professor i radiosystem vid Lunds Tekniska Högskola, bör man inte invänta 5G.

– Nej, det tycker jag inte att man ska, säger han.

Kompletterar varandra

Tufvesson menar att i det långa loppet är de två anslutningssätten inte konkurrenter – utan snarare komplement. Det finns dock platser, speciellt långt ut på landsbygden där 5G lämpar sig bättre än just fiber.

– Har du uppe i fjällen ett hus och flera kilometer till närmaste granne – nej då är det inte rimligt att dra fiber dit upp. Då funkar radio (mobilt bredband) jättebra istället, säger han.

”Färre störningsmoment”

Det finns givetvis fördelar och nackdelar med båda. Vid 5G så levereras internet trådlöst in till husets modem eller router från en mast i närheten av hemmet. 5G-nät har man gjort för att komma bort ifrån ”de klassiska problemen med radio” menar Tufvesson och syftar på opålitlighet och fördröjningar.

Fiber är till skillnad från 5G trådbunden. Signalen går igenom en kabel som ofta är nedgrävd, istället för i luften – vilket ger färre störningsmoment.

Enligt Tufvesson är båda alternativen bra men kanske bäst ihop. Och på de platser där det är opraktiskt att gräva ner fiberkablar så kan 5G vara ett bra komplement som ger snabba och tillförlitliga anslutningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.