Statens geotekniska institut (SGI) arbetar med att förebygga jordskred, ras och stranderosion.
Enligt de experter SVT talat med har det norska skredet skett i lera. Det kan ske i alla områden som stått under vatten när inlandsisen smälte för cirka tio tusen år sedan, berättar geotekniker Stefan Turesson.
– Det är typiskt att lera finns i kustområden och i ett bälte genom Götaland och Svealand i Sverige.
Det är områden som ligger under den så kallade Högsta kustlinjen, som är den högsta nivå som vattnet hade under eller efter den senaste istiden
– Det är det man i folkmun kallar gammal sjöbotten, säger Turesson.
Risk för skred
Det som var speciellt med leran i Norge är att den har egenskapen som kallas för kvicklera och att den är avsatt i salt havsmiljö.
– I Sverige finns den här marina leran framför allt i Västsverige och i områden runt Vänern. Det är störst risk att man stöter på det där.
Är det samma rasrisk som i Norge?
– Det är svårt att jämföra. Men just Göta Älv, Säveån i Västergötland och Norsälven i Värmland har SGI kartlagt skredrisker.
Geotekniker Turesson berättar att det senaste jordskredet i lera i Sverige inträffade i november 2019 i Lökeberg mellan Marstrand och Kungälv.
– Det finns ett antal områden som vi kartlägger och jobbar med, där det inträffat skred. Det kan hända igen i intilliggande områden, säger han.
Stora skred i Sverige
1918 Getå, Bråviken, minst 41 personer omkom
1950 Surte, Göta älv, 1 person omkom
1957 Göta, Göta älv, 3 personer omkom
1977 Tuve, Hisingen, 9 personer omkom
1997 Vagnhärad, Södermanland
2006 Småröd, Bohuslän
Källa: SGU