Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
De turkiska hackarna som uppmanar till attacker mot svenska myndigheter är ”amatörer”, menar Pontus Johnson. Hör honom förklara vad för typ av angrepp som är att vänta i klippet. Foto: TT

Experten om de turkiska hackarna: ”Amatörer”

Uppdaterad
Publicerad

Amatörer och inte de mest kompetenta av angripare. Så beskriver Pontus Johnson, en av Sveriges ledande cybersäkerhetsexperter, de turkiska hackarna som uppmanar till attacker mot svenska myndigheter.

– De vi framför allt behöver oroa oss för är nationalstater som till exempel Ryssland, säger han till Morgonstudion.

Det var på torsdagen som Sveriges Radio Ekot rapporterade om att turkiska hackerforum manar till cyberattacker mot svenska myndigheter och banker. Sveriges Riksbank ska ha fått information om uppgifterna men vill inte svara på om några attacker har inträffat. Även Säpo har tagit emot informationen.

Flera stora svenska webbplatser misstänks ha slagits ut tillfälligt efter överbelastningsattacker, uppger Dagens Nyheter. En hackergrupp som utger sig för att vara turkisk och som kallar sig Türk Hack Team har på Twitter skrivit flera inlägg om myndigheter och företag vars hemsidor man påstås sig ha slagit ut. Bland dessa Post- och telestyrelsen och elbolaget Eon.

Genomföra belastningattacker

Pontus Johnson, professor i nätverk och systemteknik vid KTH, påpekar att det handlar om ideologiskt drivna ”amatörer” som förmodligen kommer att försöka genomföra belastningattacker mot myndigheterna – en typ av angrepp där man försöker påverka tillgängligheten av webbsidor.

– Det är inte det vi är mest oroade över för den finansiella sektorn. Det man inte vill är att pengarna försvinner och det är inte någon risk för det här så vitt jag kan bedöma, säger han.

Sidor blir otillgängliga

Trots att en del av individerna är väldigt duktiga är risken liten att det kommer att bli stora problem för Sverige, menar Johnson. 

– Det som kan hända är att en del sidor blir otillgängliga under en period.

Hör mer från cybersäkerhetsexperten Pontus Johnson i klippet ovan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.