• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Alexander Rozental är psykolog och forskare. Foto: svt

Experten: Så håller du nyårslöftet

Uppdaterad
Publicerad

Äta bättre, träna mer och sluta röka: Nyårslöften anses ofta vara lättare att avge än att hålla. Men det går faktiskt att inleda en förändring av livet på nyårsdagen.

– Nyårslöften har ett oförtjänt dåligt rykte. Det är fler som håller dem än vad man kan tro, säger psykologen Alexander Rozental.

Alexander Rozental har tillsammans med två forskarkolleger följt över tusen personer som avgett ett nyårslöfte. Tvärtemot vad man kanske kunnat tro så visade studien att mer än hälften av deltagarna, 55 procent, höll fast vid sina löften efter ett års tid.

Tänk på det här

Vill man sälla sig till de 55 procenten så tipsar Alexander Rozental här om några saker att tänka på:

Se till att löftet inte är vagt och abstrakt, utan att det finns delmål att jobba mot. Går man ut för hårt med ett jättestort mål framför sig, utan att ha brutit ner det i mindre delar, så det blir det svårt att sätta i gång. Andra gör i stället för mycket och tränar till exempel alla dagar i veckan i början, vilket sedan blir svårt att hålla uppe.

– Det kan vara att man införskaffat de fräcka löparskorna eller gymkortet redan före nyårsafton. Då är steget till att sätta i gång mycket mindre, säger Alexander Rozental och fortsätter:

– Formulera löftet som saker man vill göra mer av och inte som något man ska sluta med. Vad ska jag äta istället för godis och vad ska jag göra i stället för att röka? Annars är risken stor att man misslyckas.

”Hoppa upp på hästen igen”

Ett temporärt snedsteg innebär inte att man är tillbaka på ruta ett. Inom psykologin värld pratar man om bakslag, och forskning visar att folk som försöker hålla ett nyårslöfte råkar ut för 17 bakslag under en tvåårsperiod.

– Hoppa upp på hästen igen och se bakslagen som lärotillfällen: Det kanske fanns en anledning till att jag rökte den där cigaretten eller åt godis igen. Vet man vad som förorsakade det kan man göra annorlunda nästa gång.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.