Foto: TT

Experten: Så säkrar du sportlovsresan

Publicerad

Nästa vecka drar sportlovsveckorna i gång. Planerar du semesterresan i sista minuten? Kolla upp vilket reseskydd du har innan du bokar, risken finns att du och familjen blir överförsäkrad.

För en normal charterresa eller fjällresa räcker oftast hemförsäkringen om den inkluderar ett bra reseskydd, säger Gabriella Hallberg, jurist vid Konsumenternas Försäkringsbyrå. Men äventyraren kan behöva utöka skyddet före avresan.

– Ska du till exempel göra djuphavsdykning eller åka off-pist krävs oftast ett separat skydd för riskfylld aktivitet. Hemförsäkring gäller i egenskap av turist, säger Hallberg, som även råder att man ska tänka på att ha en bra olycksfallsförsäkring.

Avbeställningsskydd täcker familjen

Hemförsäkringen täcker om du blir akut sjuk och behöver vård, vid sjukdomsfall, olika förseningsmoment och bagageförlust. Men är oturen framme, att du eller någon annan blir sjuk och resan måste ställas in, går det inte in under den.

– Du måste ha ett avbeställningsskydd. Betalar du med kontokortet ingår det oftast för dig och för din familj. Men om du åker med en vän är det viktigt att ni betalar var för sig. Se till att du har ett avbeställningsskydd som gäller även resesällskap utifall att din vän blir sjuk och även du vill ställa in resan.

Oftast blir man erbjuden flera tilläggsförsäkringar vid bokningen, erbjudanden som jämfört med resan uppfattas som billiga. Hallberg uppmanar semesterfirarna att ringa försäkringsbolaget för att stämma av vad ens försäkring täcker och kolla om man kan utöka den vid behov.

– Tänk på att inte vara över- eller underförsäkrad. Det är onödigt att överförsäkra sig och det kan vara kostsamt att vara underförsäkrad om du till exempel blir akut sjuk eller behöver vård. Gör en check före du reser.

Hemförsäkring kan täcka stulna skidor

För fjällresenären kan hemförsäkringen täcka upp stulen skidutrustning, oavsett om de är lånade, ägda eller hyrda – men det finns ett aktsamhetskrav. Man får inte lämna skidorna utan uppsikt för länge och man ska till exempel ställa in dem över natten. Annars kan man få mindre ersättning, eller eventuellt ingen alls. Är olyckan framme i en hyrd stuga och du krävs på ersättning av stugägaren, kan även det täckas av ett ansvarsskydd som ingår i hemförsäkringen. Men för hyrbilen bör man ta en hyrbilsförsäkring.

Hallberg tipsar om att allriskskydd är ett bra tillägg om skidorna går sönder eller vid andra ”plötsliga oförutsedda händelser”.

Finns det onödiga försäkringar?

– Vissa produktförsäkringar kan vara onödiga i den aspekten att man har ett skydd redan i hemförsäkringen. Ibland kan de vara bra i aspekten att självrisken blir ofta lägre. Men man får titta på helheten, til exempel premiekostnader i förhållande till produktens pris och hur länge man har produkten.

Det absolut vanligaste felet människor gör är att man går över till att bli oförsäkrad.

– Det är många som ringer till oss och vill ha hjälp när de är oförsäkrade. Man kanske har pluggat utomlands och vill stanna kvar och har helt glömt att förlänga sitt reseskydd före det upphör. När du är oförsäkrad utomlands är det svårt att få försäkringsskydd, eftersom det är en ökad risk för försäkringsbolaget.

Inom EU har man rätt till nödvändig akut sjukvård, men det är viktigt att man har med sig Försäkringskassans EU-kort. Men utanför unionen ser det annorlunda ut.

– Ett dygn på exempelvis intensivvården i USA kan kosta otroliga summor pengar. Så ska man resa långt bör man se till att ha en bra olycksfallsförsäkring, säger Hallberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.