Experten: ”Släng ut mobilen ur sovrummet”

Uppdaterad
Publicerad

Vår skärmanvändning har ökat markant de senaste 10-12 åren. Effekterna av denna snabba omläggning av vårt beteendemönster vet vi ännu inte fullt ut. Men vi vet en del, förklarar överläkaren i psykiatri Anders Hansen.

– I dag vet vi att så fort mobilen befinner sig i sovrummet så sover man i snitt 21 minuter mindre. Mitt första råd till personer med sömnsvårigheter är alltid att slänga ut mobilen ur sovrummet först, säger Hansen.

De oräkneliga positiva sidorna av digitaliseringen har nog inte undgått någon. Men, det finns en baksida av den medföljande ökade skärmanvändningen – vars vidd vi börjar förstå mer och mer nu.

– I grund och botten är det här ett stort experiment, det tycker både jag personligen och många kollegor, säger överläkaren i psykologi Anders Hansen. Han gästade SVT:s Morgonstudion för att prata om hur den digitala livsstilen påverkar vår hälsa, och om sin nya bok i ämnet.

Hansen menar att skärmar gör oss ointresserade av vår omgivning, vilket tycks driva en stress som i genomsnitt är ganska låg, men för vissa kan det tippa över så att de börjar må dåligt.

Ha inte mobilen i sovrummet

Vuxna använder i genomsnitt mobilen tre timmar om dagen, medan barn gör det någonstans mellan fyra och fem timmar. Mest gör det att vår koncentration störs markant, samt vår sömn.

– I dag vet man att så fort mobilen befinner sig i sovrummet så sover man i snitt 21 minuter mindre. Detta ska man se mot bakgrunden att sedan början av 00-talet så har antalet unga som söker hjälp för sömnsvårigheter ökat med någonstans runt 500 procent, säger Hansen.

Han har mängder av unga patienter som säger att de vill ha sömntabletter. Men hans första råd är alltid att de ska slänga ut mobilen ur sovrummet först.

– En del patienter svarar mig att det är helt orealistiskt, medan en del lyder rådet. Senast häromdagen kom en person fram till mig på stan för att tacka mig för att han har fått sova natten. Han sa att det inte var svårare än så, berättar Hansen.

Pappersbok bättre än e-bok

Enligt Hansen finns det studier som tydligt visar att vi tar in information bättre när vi läser på ett papper, eller i en traditionell bok, än exempelvis på en läsplatta.

– Vi vet inte vad det beror på helt, men man tror att det hänger ihop med att långtidsminnet och platsminnet i hjärnan är korrelerade till varandra. En fysisk bok kan ha något kännbart som man kan hänga upp informationen på, säger han.

När det kommer till skärmtid för barn och unga tror Hansen inte på att sätta en tidsbegränsning främst.

– Istället borde man avsätta och prioritera tid för annat, som till exempel lek och spel, träffa kompisar eller till att göra något konkret. Mobilerna borde plockas bort från klassrummen. Bara att ha mobilen i närheten, och hela tiden behöva motstå impulsen att ta upp den, gör att vår koncentration och och minne störs, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.