Bianca Ingrossos makeup visade sig innehålla ett rödflaggat PFAS-ämne. Foto: Tim Aro / TT

Experten: Svårt att hitta smink utan PFAS

Uppdaterad
Publicerad

En ögonpenna från Bianca Ingrossos företag har stoppats. Den innehåller PFAS, som klassas som miljö- och hälsofarlig.

– I dag är det tillåtet att använda det i kosmetika, men ett förbud är på gång, säger toxikologen Anna Lennquist.

Kemikalieinspektionen upptäckte det farliga ämnet vid en kontroll av innehållsdeklarationen. Ingrediensen, perfluorononyl dimethicone, hör till gruppen PFAS-ämnen.

– Det är mycket svårnedbrytbart och klassat som miljöfarligt. Det var därför vi gjorde en anmälan, säger Caroline Nilsson på Kemikalieinspektionen.

I anmälan står: ”dessa ämnesgrupper kan ge allvarliga och irreversibla negativa effekter på både miljön och på människors hälsa”.

– När vi uppmärksammade Caia Cosmetics på det här var de snabba med att plocka bort produkten ur sin shop.

Blir cancerframkallande

Caroline Nilsson berättar att ämnet även hittades i flera andra produkter på den svenska marknaden.

Problemet med just perfluorononyl dimethicone är att det bryts ner till ett ämne som är nära besläktat med det cancerframkallande ämnet PFOA. Det är klassat som cancerogent i den högsta klassen av IARC, International Agency for Research on Cancer.

– PFAS är en stor grupp av olika ämnen och en del av dem har negativa hälsoeffekter, bland annat kopplas vissa till cancer. Men man har inte hunnit studera hälsoeffekterna av alla ämnena än, säger Anna Lennquist, senior toxikolog på oberoende Internationella Kemikaliesekretariatet Chemsec.

Förbud kommer

Hon berättar att det i dag är nästintill fritt fram att använda PFAS i kosmetika och hygienprodukter.

– Men EU förbereder ett stopp för all användning av PFAS i kosmetika. Många skönhetsföretag har frivilligt börjat fasa ut det ur sina produkter redan nu.

Tills lagen är på plats säljer dock vissa företag ut gamla sminklager med PFAS – helt lagligt.

– Det är jättesvårt för gemene man att undvika de här ämnena. Då måste man läsa innehållsförteckningen noga, säger Anna Lennquist.

PFAS kan dölja sig bakom namn som ”fluor” och ”PTFE” eller ”perfluoro” och ”polyfluoro”. De är med andra ord svårupptäckta.

– Därför är det viktigt att det kommer en lag. Vi behöver minska ner vår användning av PFAS på alla sätt vi kan, säger Anna Lennquist.

PFAS

PFAS står för per- och polyfluorerade alkylsubstanser.

Det finns tusentals olika PFAS-ämnen.

De är fett- och fuktavstötande och används som hud- eller hårkonditioner.

De används också i vattenfasta mascaror, läppstift, solkrämer, raklödder, och hudvård.

PFAS-ämnen kopplas till viss cancer och en lägre födelsevikt hos barn. Man har sett att vacciner inte får samma effekt när man har PFAS i kroppen.

SVT har sökt Caia Cosmetics.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.