Privatekonomerna Arturo Arques och Fridra Bratt tror på fortsatt låga räntor och stigande bostadspriser. Foto: TT arkiv

Experterna: Så gynnas du av inflationssvackan

Uppdaterad
Publicerad

Inflationstakten i Sverige sjönk mer än väntat i september. För den enskilda borgar det för fortsatt låga räntor, stigande bostadspriser och mer över i plånboken, enligt experterna.

– Har du ditt jobb kvar i den här krisen kan du bara dra nytta av det, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

Inflationstakten i Sverige föll från 0,7 procent i augusti till 0,3 procent i september, enligt Riksbankens senaste siffror. Det kan jämföras med en förväntad inflationstakt på 0,6 procent, vilket är den lägsta siffran sedan 2014. Om och hur Riksbanken kan tänkas agera på den oväntat svaga utvecklingen är ännu oklart. Men privatekonomiskt finns det flera fördelar, menar experter som SVT pratat med.

– För den enskilde kan det vara positivt. Har du ditt jobb kvar i den här krisen kan du egentligen bara dra nytta av det som händer. Det vill säga att inflationen är låg och att Riksbanken kommer hålla räntorna väldigt låga väldigt länge, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

En låg styrränta, som svar på den svaga inflationen, innebär enligt Frida Bratt fortsatt låga boräntor vilket i sin tur kommer att elda på bopriserna ytterligare. Även priset på värdepapper kommer att stiga, enligt Frida Bratt.

– Inflationen är ju det som Riksbanken handlar och agerar efter, och det som Riksbanken gör får konsekvenser för våra plånböcker. Har du ditt jobb har du förmånen att åtnjuta alla fördelar då dina boendekostnader kommer att hållas låga samtidigt som priset på din bostad kommer att öka, säger Frida Bratt.

”Positivt för de som äger sitt boende”

Även Arturo Arques, privatekonom på Swedbank, tror att den låga inflationen kan bidra till ytterligare prisökningar på bostäder. Även räntan på konsumtionskrediterna påverkas eftersom de normalt har rörlig ränta.

– Ett sådant här besked med svag inflation talar för fortsatt låga räntor. Tittar man också på riksbankens prognos är räntan inte bara väldigt låg, utan den har även en väldigt flack kurva. Eftersom boendet utgör den enskilt största utgiften för hushållen är det positivt för de som äger sitt boende, säger han.

– Problemet är när man ska in på bostadsmarknaden och inte äger en bostad sedan tidigare.

Arturo Arques menar också att det finns ett antal orosmoment i nära tid som kan påverka den positiva utvecklingen på ekonomin.

– Situationen just nu är väldigt speciell. Vi har ett USA-val framför oss, brexit och sedan tidigare utvecklingen av corona där det är högst osäkert vart den är på väg. Sedan har vi diskussionerna om arbetsrätten och las. Så det är klart att det lägger sig som en våt filt över börsen och spär på osäkerheten, säger Arturo Arques.

Fakta: Detta är inflation

  • Inflationstakten, enligt måttet KPIF, var i september 0,3 procent, jämfört med 0,7 procent i augusti. Månadsförändringen var 0,1 procent, enligt Statistiska centralbyrån (SCB).
  • Analytiker hade i snitt räknat med en inflationstakt på 0,6 procent, enligt en Reutersenkät.
  • I KPIF, som är det mått som används för Riksbankens inflationsmål, är effekterna av ändrade bolåneräntor borträknade.

Källor: SCB, Reuters

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.