Färre än väntat sökte riskgruppsersättning

Publicerad

Försäkringskassan räknade med hundratusen ansökningar från personer i riskgrupp för att de skulle kunna stanna hemma från jobbet under coronapandemin. Hittills har man dock fått betydligt färre ansökningar, runt 10 000 stycken.

Sedan i somras finns den statliga ersättningen för personer i riskgrupper som inte kan jobba hemifrån. Det kan röra sig om personer som jobbar inom vård, skola, kollektivtrafik, butik och andra yrken som inte går att flytta hem. Ersättningen är 804 kronor per dag, och man har kunnat ansöka sedan slutet av augusti.

”Vi förberedde oss för 100 000 ansökningar”

Inför förändringen räknade Försäkringskassan med 100 000 ansökningar om ersättning, man byggde upp en helt ny form av socialförsäkring och placerade om anställda för att kunna hantera alla ansökningar.

Coronapandemin

Resultatet blev betydligt färre. I december hade drygt 10 000 ansökningar kommit in. Sammanlagt har ca 130 miljoner kronor betalats ut. Enligt Försäkringskassan har ungefär 7 000 personer sökt stödet, en del har lämnat mer än en ansökan.

– Vi förberedde oss för 100 000 ansökningar, så blev inte fallet, säger Ola Kristiansson, enhetschef på Försäkringskassan.

Det är ju rätt stor skillnad, vad beror det på?

– I grunden så vet vi ju inte vilka som inte har sökt. Prognosen byggde från början på hur många personer som befinner sig i de här hälsotillstånden, säger Ola Kristiansson.

”Gjort en jättestor omställning i Sverige”

Frågan är vad som hänt med de som inte sökt. Ola Kristiansson tror att en del löst sin arbetssituation, och att andra kanske återfinns i andra ersättningar.

– Man kan anta att många personer faktiskt har löst det med sin arbetsgivare. Vi har gjort en jättestor omställning i Sverige, många har möjlighet att jobba på distans i dag och det kan ju ha gjort att många har hanterat sin situation och inte är i behov av ersättningen.

Tror ni att en del av dem är sjukskrivna?

– Det finns säkert en hel del av de här människorna som är i andra ersättningssystem, till exempel sjukpenning eller sjukersättning, utifrån att de inte bara är i riskgrupp utan sjuka och därmed saknar arbetsförmåga. Sedan finns det andra försäkringar, de kan ju vara föräldralediga och så vidare. Det finns nog inte ett svar på frågan, människor har löst det på olika sätt, säger Ola Kristiansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet