Färre får antibiotika i onödan

Uppdaterad
Publicerad

Under de senaste tio åren har antalet antibiotikarecept minskat kraftigt, rapporterar Sveriges Radio Ekot. Enligt Västerbottens smittskyddsläkare Stephan Stenmark är det ett ihärdigt informationsarbete som har gett resultat.

Det är Ekot som rapporterar om de positiva nyheterna kring receptbelagd antibiotika. Bakgrunden till att betydligt färre recept skrivits ut de senaste tio åren är kampen mot de motståndskraftiga bakterierna.

– Under de här tio åren har vi sänkt antalet recept på riksnivå med 100 recept per tusen invånare och år. Det innebär totalt sett på årsbasis en minskning med en miljon recept, utan att det innebär någon skada eller risk för patienterna, utan det är snarare bra att slippa biverkningarna, säger Stephan Stenmark, ordförande för nätverket Strama till Ekot.

Ihärdigt informationsarbete ligger bakom

På grund av överanvändning blir antibiotika allt mindre effektivt då bakterier blir motståndskraftiga eller resistenta. Att utskrivningar av recept minskar beror på ett ihärdigt informationsarbete: budskapet om att resistenta bakterier är ett hot mot folkhälsan har enligt Stephan Stenmark fått ett genomslag.

”Fortsätter åt fel håll”

Enligt Ekot kan utvecklingen kan också förklaras med att läkarna fått bättre kunskap om vilka sjukdomar som inte kan botas med antibiotika.

– Antibiotikaresistensen i världen fortsätter åt fel håll och det syns även i Sverige. Vi är, trots allt det goda arbete som görs, i en trend av ökande resistens även i Sverige. Den effekt som vi kan få av det här arbetet är att vara en broms så att stegringen i Sverige blir så långsam som möjligt. Men det försvinner inte eftersom omvärldstrycket är så stort, säger Stephan Stenmark till Ekot.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.