I hela landet har det under de senaste åren skett en förflyttning. Vissa canceroperationer görs på färre ställen. Tanken är att kirurgerna då blir experter på just de operationerna.
Centraliseringen av operationer har skett på riksnivå, men även inom sjukvårdsregioner och inom enskilda landsting, och grundar sig i en statlig utredning. I Västervik har man förlorat operationerna av ändtarmscancer och njurcancer till Kalmar. Länssjukhuset i Kalmar har å sin sida blivit av med vissa operationer till Linköping och från Växjö flyttas operationer till Skåne.
I Kalmar län har man varit noga med att inte minska det totala antalet operationer på Västerviks sjukhus, utan det görs fler operationer av tjocktarmscancer och all planerad urinvägsstenverksamhet i länet.
SVT:s Dokument inifrån som sändes i maj i år avslöjade att den statliga utredning som visar att 500 liv per år skulle kunna räddas med hjälp av centralisering har flera allvarliga brister, bland annat räknas samma dödsfall flera gånger.
Oro i Västervik
I dokumentären träffade man också läkarna Magnus Fröstorp och Mehmet Gözen på Västerviks sjukhus. De båda kirurgerna uttryckte en stark oro: En förflyttning av operationer minskar kirurgernas kompetens och riskerar att urholka sjukhusets akutvård, menar de. I längden kan det leda till att sjukhuset läggs ner. Dessutom blir det svårt att rekrytera nya kirurger eftersom det minskar sjukhusets attraktivitet som arbetsplats.
När beslutet togs i landstinget i Kalmar län, som styrs av Socialdemokraterna i samarbete med Vänsterpartiet och Miljöpartiet, var det endast Sverigedemokraterna som röstade emot, medan Liberalerna lade ner sin röst.
Flera partier backar
Men efter dokumentären backar flera av partierna i landstinget. I SVT Nyheters valkompass uppger Liberalerna och Moderaterna att de tycker det är ett mycket bra förslag att återuppta den avancerade cancerkirurgin på Västerviks sjukhus.
– Jag tycker inte att vi ska utgå från numerärer utan att vi ska ha kvalitetsmått på överlevnad, biverkningar och så vidare. Klarar man sig tillräckligt bra tycker jag att man ska ha rätt att behålla sin kirurgi, säger Malin Sjölander (M).
Men Socialdemokraterna tycker inte att det fåtal operationer som nu tagits bort ska tas tillbaka till Västerviks sjukhus.
– Det är inte acceptabelt att vi får nationella utredningar som är så dåligt underlag. Men jag tror inte att man kan göra för få operationer på ett ställe, säger Lena Segerberg (S).