Carl Lagercrantz representerar sedan 1974 ätten Lagercrantz på Riddarhuset. Sedan 1600-talet har hans förfäder suttit på bänk 13 i Riddarhussalen. Vem som representerar varje adelsfamilj kallas huvudman och titeln går i arv från äldste son till äldste son.
– Jag vill få in fler kvinnor. I börsnoterade företag har man funnit att de företag som har kvinnor i ledningen går bättre. De med kvinnor har större vinster medan de som bara har män går i konkurs och försvinner, säger Carl Lagercrantz till SVT Nyheter.
”Kommer att dö ut”
Han föreslår att huvudmannen i sitt testamente framöver ska kunna utse sin efterträdare. Vilket alltså innebär att det inte automatiskt blir äldsta sonen som tar över, utan att även döttrar och yngre bröder kan väljas till huvudmän för adelsätter.
– Om inte kvinnorna får vara med så kommer den svenska adeln att dö ut, säger Carl Lagercrantz.
Vad har du fått för reaktioner?
– En del tycker att det är ett utmärkt förslag, men utskottet (som föreslår för adelsmötets huvudmän hur de ska rösta) vill inte se någon förändring.
”En massa bludder”
Han kallar deras motargument för ”en massa bludder” och menar att de andra adelsmännen i Riddarhuset är alltför konservativa.
– Det är bråttom, vi håller på att dö ut här, något måste göras, säger Carl Lagercrantz och fortsätter:
– Man får inte bara tänka bakåt. Jag tror att adeln skulle kunna bli en ny maktfaktor i Sverige. Om det blir en den främsta inom varje ätt som tar över blir det formidabelt duktiga människor. I dag finns det relativt många obegåvande människor bland huvudmännen, jag skulle vilja att det istället blev den duktigaste.
Hur troligt är det att du får igenom ditt förslag?
– Jag tror att det finns en chans. Adeln behandlar sina kvinnor så skamligt, jag hoppas att många vill slippa skämmas nu.
Carl Lagercrantz skrev en liknande motion till adelsmötet för tre år sedan, men blev då nerröstad.
Ordförande: Vi vårdar traditionen
Gustaf Wachtmeister af Johannishus är ordförande i riddarhusdirektionen. Han förklarar att argumenten mot Lagercrantz har varit att Riddarhuset ska vara traditionsbärare.
– Man har ett reglemente, den så kallade riddarhusordningen, som föreskriver hur adelsmötet ska gå till och vem som får representera.
Han håller med om att reglerna i dag kan tyckas orättvisa mot kvinnor, men försvarar dem ändå.
– Det är naturligtvis en orättvisa i ett modernt samhälle, men vi anser att den är acceptabel i en historisk organisation som riddarhuset, säger han.
Är ni moderna eller omoderna på riddarhuset?
– Jag tycker att vi är mycket moderna i sättet vi förvaltar riddarhusets angelägenheter. Sedan vårdar vi traditionen på adelsmötet.