Så har Feministiskt initiativ styrt i Stockhom

Uppdaterad
Publicerad

I helgen håller Fi valkonferens och extrainsatt kongress i Malmö. Där ska de bland annat välja en ny partiledare som ska leda tillsammans med Gudrun Schyman. Stockholm är en av tre kommuner i landet där partiet sitter med i majoriteten och styr.

Som det ser ut väljs Gita Nabavi (Fi) till ny partiledare bredvid Schyman på helgens extrainsatta kongress. Gita Nabavi var tidigare gruppledare för partiet i Stockholm.

I det senaste valet fick Feministiskt initiativ tre mandat i Stockholms kommunfullmäktige, och har nu i snart fyra år styrt i en röd-grön-rosa majoritet.

Val 2018 – #dinröst

Frågar man partiets företrädare tycker de själva att de har lyckats med sin ambition att göra Stockholm mer rosa.

– Absolut, det syns genom den feministiska politik Stockholm nu har. Vi har satsat på tjej- och kvinnorjourer, anti-våldsarbete i skolan, mot sexuella trakasserier, mot rasism. Allt det här har vi gjort under de här åren, säger Anna Rantala Bonnier, som är gruppledare för Feministiskt initiativ i Stockholm.

Rådet för mänskliga rättigheter

En av de första sakerna partiet gjorde när de kom till makten var att starta rådet för mänskliga rättigheter. Rådet är sammansatt av politiker och sakkunniga och fungerar som ett rådgivande organ till kommunstyrelsen.

Men mycket kritik har riktats mot rådet. Inte minst av Gulan Avci (L) som är vice ordförande i rådet men vid sitt tillträde uttalade sig och sa att rådet var passivt och att man inte tog frågan om hedersvåld på allvar.

Nya rutiner

Anna Rantala Bonnier menar att det alltid är en process i början med att starta upp och sätta nya rutiner, och så även i det här fallet. Men hon tycker samtidigt att rådet i dagsläget fungerar väldigt bra. Att Moderaterna valde att lämna rådet tycker hon är beklagligt.

– Vi beklagar att de ville hoppa av men vi tycker att rådet fyller en viktig funktion. Det gör även de sakkunniga och de andra partier som sitter kvar, säger Anna Rantala Bonnier.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet