Sverige har, i jämförelse med andra Europeiska länder, en förhållandevis generös hållning mot personer som fört ut pengar ur landet. Till exempel kan den som fört oskattade miljoner utomlands vid ett senare tillfälle välja att redovisa kapitalet utan att riskera några juridiska påföljder.
– Alternativet skulle vara att de här pengarna inte skulle skattas alls. Vi har fått nästan lika mycket pengar på självrättelse som på de granskningar skatteverket har gjort. Det här har blivit ett sätt för de här människorna att betala skatt som man ska göra, säger Magdalena Andersson.
”Sverige har en annan tradition”
Men varför har vi ingen straffskatt i Sverige, som i exempelvis Storbritannien?
– Här har vi en annan tradition. I Sverige har vi fokus på att det ska bli rätt, snarare än straff.
Vilken är nackdelen med det system som andra länder praktiserar?
– Risken är att man inte får in lika mycket pengar. Här i Sverige har man gjort bedömningen på att försöka få in skattepengarna.
”Jag förstår människors upprördhet”
Självrättelse är en otroligt en bra deal, säger många skattesmitare som SVT pratat med, vad tänker du om det?
– Det är naturligtvis inte bra, men risken annars är att de inte betalat skatt överhuvudtaget. Nu går pengarna till vård, skola och omsorg, och risken hade annars varit att pengarna varit kvar på en paradisö. Jag förstår människors upprördhet, men jag tror också att människor tycker det är bättre att pengarna nu går till att betala lärarnas löner.