Foto: SVT

Finansministern: Företag får högre skatt för att skynda på klimatomställning

Uppdaterad
Publicerad

När regeringen och partierna bakom januariöverenskommelsen lämnar sin första budget på onsdagen blir det satsningar på drygt 4,5 miljarder varav under 2019, varav omkring 2 miljarder på miljön.

Men budgeten innehåller även höjda skatter och besparingar, säger finansminister Magdalena Andersson (S) i SVT:s Morgonstudion.

På onsdagen lade Socialdemokraterna och Miljöpartiet fram det första resultatet av sitt budget- och regeringssamarbete med Centern och Liberalerna – vårändringsbudget för 2019.

De flesta av förslagen gjordes upp under de utdragna regeringsförhandlingarna.

– En sak vi satsar på är ”Industriklivet”. Det är för att stödja industrin att minska sina utsläpp. Mycket utsläpp sker genom industrin, säger finansminister Magdalena Andersson (S) i Morgonstudion.

– Här kan svensk teknologi komma i framkant, att producera stål utan fossila bränslen till exempel. 

Hur finansierar ni satsningen?

– Dels handlar det om skattehöjningar för att skynda på klimatomställningen i näringslivet. Det handlar också om att vi stoppar en del saker som fanns i Moderaternas och Kristdemokraternas budget. 

Vilka grupper får högre skatt?

– Det är en del företag. Det handlar till exempel om kraftvärmeverk.

Besparingar 

Åtgärderna för 4,5 miljarder finansieras bland annat genom bibehållen flygskatt, långsammare utbyggnadstakt i vuxenutbildningen, besparingar i näringspolitiken och äldreomsorgen, höjda miljöskatter och ändringar i biståndet.

Vad tänker era väljare om det här?

– Det är viktigt att veta vad som är bakgrunden till det. Sverige är en av världens största biståndsgivare. Vi lever upp till enprocentsmålet. Men däremot kan man få räkna av en del inhemska kostnader, som till exempel kostnader för flyktingmottagande. 

När kan ni göra andra skattehöjningar?

– Det är på hösten, om man gör förändringar som gäller inkomstskatter.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.