Foto: TT

Trendbrottet: Fler äldre skiljer sig

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler äldre personer skiljer sig. På 15 år har antalet fördubblats och de senaste åren är det omkring 4.000 personer över 60 år som skiljer sig, enligt siffror från Statistiska centralbyrån.

Längre och friskare liv är några av orsakerna till att fler äldre väljer att skilja sig och inleda nya relationer. De flesta som skiljer sig gifter inte om sig utan lever i särbo eller samboförhållanden.

– I dag är det faktiskt fler över 60 år som är skilda än som är änkor och änklingar, vilket är en historisk nyhet. Det finns inget annat land i världen där det ser ut på det viset, säger Torbjörn Bildtgård som är docent på Socialhögskolan i Stockholm.

Får mer tid med varandra

För några år sen gjorde han och Peter Öberg, professor i socialt arbete vid högskolan i Gävle, djupintervjuer med ett 30-tal personer mellan 60 och 90 år. De ville veta vilken roll nya och intima relationerna spelade för synen på åldrande och äldres livskvalité. Det som var slående var att många vittnade om att de hade mycket tid med varandra eftersom arbetslivet var över och barnen blivit stora. Samtidigt upplevde flera av de intervjuade att deras tid var utmätt.

– Den här tidsparadoxen ledde till att många ville ta hand om den nya relationen ordentligt och se till att den blev bra eftersom man inte hade tid att starta om igen.

En trend som kommer hålla i sig

De som idag har passerat 60-strecket var unga på 70- och 80-talen när det blev mer accepterat att skilja sig och om man har skilt sig tidigare i livet är sannolikheten för att skilja sig igen större. Medan det totala antalet skilsmässor har legat ganska stilla runt 46.000 om året så ökar alltså antalet skilsmässor bland de äldre, en trend som kommer hålla i sig de närmaste decennierna, tror Torbjörn Bildtgård.

– Skilsmässogenerationerna har än så länge inte fyllt upp alla ålderskullar över 60. Så skilsmässotalen bland de äldre kommer troligen att fortsätta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.