Flera uppmärksammade fall med djurplågeri

Uppdaterad
Publicerad

Djur som gått med brutna ben i veckor. Misshandlad valp upphängd i en torkställning. Hundar släpade efter bil. Listan på uppmärksammade djurplågerifall är lång.

Men det är det långt ifrån alla fall som når rättsvårdande myndigheter och domstol.

I vintras åtalades en väktare som hade bundit fast sin hund i passagerardörren till sin bil. När han sedan åkte iväg glömde han hunden som släpades med i över en mil. När bilen till slut stannade efter att föraren blivit uppmärksammad av en annan bilist var hunden död.

Ett liknande fall inträffade för bara några dagar sedan i en mindre ort i Småland. En man band fast sin hund i dragkroken på sin bil där den sedan glömdes bort.

Chockade människor såg sedan hur hunden släpades med en bra bit innan man fick stopp på bilen. Även den hunden dog av sina skador och föraren greps misstänkt för djurplågeri.

Ett annat uppmärksammat fall på senare tid som ledde till ett rekordlångt fängelsestraff  – 15 månader – för djurplågeri – är det med mannen som hängde upp en valp i en torkställning och sedan slog hunden.

Svea hovrätt fastställde straffet på 15 månaders fängelse tidigare i år och det är det hårdaste straff för djurplågeri som dömts ut i Sverige.

I många fall döms djurplågare inte alls och när de väl gör det är straffen låga. Maxstraffet för djurplågeri är fyra års fängelse.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.